1 av 5
Svalbardren betar
2 av 5
Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Svalbardrenar betar
3 av 5
Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Åshild Ønvik Pedersen, forskare Norsk Polarinstitutt
4 av 5
Åshild Ønvik Pedersen, forskare Norsk Polarinstitutt. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Svalbardrenar betar
5 av 5
Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Svalbardrenarnas utmaning - ett nytt klimat

På Svalbard har forskarna följt renarna sedan slutet av 1970-talet. Frågan är om de speciellt anpassade Svalbardrenarna klarar att anpassa sig till det nya, varmare klimatet? Regn på snö är det stora problemet.

Precis som på många håll i Sápmi har årets vinter varit en utmaning för djuren på Svalbard. Regn i februari har gjort att betet är fastlåst under is. 

– Det vi ser är att hela djurlivet, de övervintrande arterna, påverkas lika negativt av regn på snö. Efter en sådan här vinter kan vi vänta oss en drastisk nedgång av bestånden, säger Åshild Ønvik Pedersen, forskare på Norskt Polarinstitut.

Det handlar om fjällräv, Svalbardren och Svalbardripa. Åshild Ønvik Pedersen har under tjugo år forskat på Svalbards djurliv. Hon är ute för att observera renarna när vi följer med en dag i slutet av februari. Hon säger att det är både fascinerande och skrämmande att se hur precis alla arter reagerar likadant på vinterregnet. 

Svalbardrenarna är vildrenar som bara finns på den norska ö-gruppen. De har karakteristiskt korta ben, springer sällan, och har inga rovdjur som direkt jagar dem. Forskarna har följt Svalbardrenarna sedan slutet på 70-talet. De snabba effekterna av klimatförändringarna i Arktis är en utmaning för renarna. 

– Vi ser att de förflyttar sig mer nu, tar längre vandringar. De ändrar även näringsstrategi, betar tång och alger. Och rör sig högre upp mot fjälltopparna, säger Åshild Ønvik Pedersen.

Mildare vintrar med regn under vintermånaderna har blivit allt vanligare på Svalbard de senaste åren. I 87 månader i rad har man här haft medeltemperaturer över det normala. 

– Vi går in i ett klimatskifte på Svalbard och för renarna handlar det om att klara anpassa sig till det nya klimatet. Men vi har också en positiv effekt av längre somrar, att renen kan beta längre över hösten. Frågan är hur mycket det kan kompensera för de negativa effekterna av de våldsamma vinterregnen som låser betet, säger Åshild Ønvik Pedersen, forskare på Norskt Polarinstitut.

Läs mer om klimatet på SVT Nyheter. 
Har ni tips och idéer på vad vi ska ta upp inför valet vad gäller klimatet, hör av er till oss! Oddasat@svt.se Sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista