Dans och jojk sammanförs i masterperformence

7:39 min

Efter tre års dansstudier på Institute of the Arts i Barcelona i Spanien, har Liv Aira fått stipendie till ett masterarbete. Hon har valt att sammaföra dansen med jojken.

Att värma upp inför en dansföreställning är viktigt, det vet dansaren och koreografen Liv Aira från Jokkmokk, som om en stund ska dansa ett stycke på Bildmuseet i Umeå i samband med samiska veckan. Den här gången dansar hon inte till jojk men…

- Jag har alltid varit intresserad av jojk och på senaste tiden har jag läst mer om det och tittat på olika klipp på webben och jag insåg att det finns en väldigt stor likhet i hur man jojkar och hur man dansar, hur jag ser dans. Man säger ju till exempel att man jojkar någonting, inte att man jojkar något och det upplever jag ofta när jag dansar och improviserar dans så jag hittade ett väldigt starkt samband mellan dem, säger Liv Aira.

Ända sedan barndomen har dans varit en stor del av Liv Airas liv och hon har dansat allt från balett till modern dans. Efter dansgymnasiet tog hon en liten paus för att fundera på vad hon ville göra och provade på att läsa till sjukgymnast. Men så besökte Institute of the Arts från Barcelona den stad hon bodde i då och Liv gjorde en audition och blev antagen till skolan. Nu har hon gått där i tre år och har fått stipendium för det fjärde året och jobbar nu med en masterperformence där hon ska sammanföra jojk och dans.

- Det är bra att jojken hörs världen runt och att jojken används i olika konstformer. Utmaningen är att sammanföra dansen och jojken så de passar ihop. Man måste hitta ett arbetssätt där man löser problem och förändrar uppträdandet vartefter så det är synkade med varandra, säger Johan Sara Jr.

Jojk och dans har sammanförts tidigare och även Liv Aira har dansat till jojk förut men hon menar att den här föreställningen blir annorlunda än andra.

- Den improvisationen som jag kommer skapa mycket av den här konsten på, både att man kan improvisera jojk och man kan improvisera dans också kommer ju att bli unikt för varenda gång det sker, så det som händer där och då kommer aldrig ha skett förut och kommer aldrig att hända igen. Så det blir unikt varenda gång, säger Liv Aira.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista