Unikt samiskt kvinnobälte hittat i Lund

5:15 min

Inför höstens kommande utställning går museet Kulturen i Lund igenom sin samiska samling.

– Det är ett otroligt spännande arbete som vi håller på med tillsammans med Anna-Stina Svakko. Vi går igenom föremål för föremål, säger utställningens producent Sofia Bergqvist.

Kulturen i Lund har en samiska samling om ca 150 bestående av silverföremål, silverkragar, kosor, knivar och bälten. En del av dessa är från 1600-talet. Många av föremålen är inköpt av handlare i Malmö och Köpenhamns området.

Inför höstens planerade utställning kartläggen museet tillsammans med Anna-Stina Svakkos föremålen, med målsättningen att Kulturen i Lund ska få mer kunskap om sin samling.

Som doujáre/slöjdaren tycker Anna-Stina Svakko tycker det är inspirerade att gå igenom samlingen. Och en av föremålen som hon hittat i samlingen är ett unikt kvinnobälte. Bältet är gjort år 1705 har förutom en liten kniv så har man även fäst en björntand i bältet.

Utställningen öppnar i Lund hösten 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista