Vill att skoterförbuden i Kiruna ska ses över

Kiruna kommun anser att de nya tillfälliga skoterförbuden blir en för stor inskränkning för Kirunabors möjligheter till friluftsliv och besöksnäringens verksamhet i området. Kommunen vill att länsstyrelsen omprövar besluten.

Diskussioner och meningsmotsättningar kring tillfälliga skoterförbud är  ett återkommande vårtecken i Norrbotten. Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat om tre större förbudsområden i Kirunafjällen som ska freda renskötseln. Kiruna kommun anser i sitt remissvar att områdena är för långvariga, för stora och innehåller för få färdstråk.

- Det utestänger väldigt många från fjällvärlden. När vi tidigare år, tillsammans med samebyarna, tittat på deras ansökningar så har vi försökt lägga in fler färdstråk om det ska vara så här stora områden under så här lång tid. I det här fallet är det snarare tvärtom, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Skulle områdena sett annorlunda ut om ni hade fått handlägga det?

- Det vet jag inte eftersom vi inte har gjort det. Men vi hade definitivt försökt få in fler färdstråk så att man tar sig till vissa av sjöar som är väldigt populära för fiske. Jag tycker att man också måste titta på allmänhetens intressen.

Partierna inom kommunledningen är inte överens. Samelistan anser att länsstyrelsens beslut är bra.

- Jag hör inga kommunpolitiker säga något om buskörningen i fjällen, alla har riktat in sig på skoterförbuden som valfråga nu. Det visar att de här frågorna borde ligga på regionala myndigheter, säger Per Gustav Idivuoma, Samelistans ordförande. 

Enligt regeringen ska handläggningen till nästa säsong lämnas över till kommunerna igen, efter att den här säsongen varit hos länsstyrelserna.

Länsstyrelsen i Norrbotten kommer inte ompröva besluten. 

- Det är så besvärliga betesförhållanden i år, snöförhållandena är märkliga jämfört med ett normalår. Det gör att det dyker upp nya områden som måste avlysas. Jag förstår att det här drabbar besöksnäringen i Kiruna, men vi ska komma ihåg att det flesta leder är fortfarande öppna, så skotertrafiken är inte helt förbjuden, säger länsrådet och tillförordnade landshövdingen Johan Antti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: