Samebyföreträdarna Tor Enok Larsen, Marita Stinnerbom och Inger-Ann Omma
1 av 3
Samebyföreträdarna Tor Enok Larsen, Marita Stinnerbom och Inger-Ann Omma på syn av området under rättegången. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Per Enok Larsen berättar
2 av 3
Per Enok Larsen berättade under rättegången om renskötseln i området. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Vindkraft Gabrielsberget
3 av 3
Inga fler vindkraftverk vid den befintliga vindkraftparken på Gabrielsberget. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Seger för samebyarna efter stor vindkrafträttegång

2:42 min

Samebyarna och länsstyrelsen vann i Mark- och miljööverdomstolen efter den stora rättegången om vindkraft vid Ava i Nordmalings kommun.

Mark- och miljööverdomstolen avslår AVA vindkraft AB:s överklagan på domslutet i lägre instans om att inte ge tillstånd till vindkraft vid Ava i Nordmalings kommun.

Det innebär att Byrkije reinbetesdistrikt, Vapstens sameby, Vilhelmina norra sameby och länsstyrelsen i Västerbottens län gick vinnande ur striden om vindkraftens vara eller icke vara på området Ava, invid den befintliga vindkraftparken på Gabrielsberget i Nordmaling kommun.

Domstolen skriver:

Med hänsyn till risken för att en ytterligare utbyggnad av vindkraft skulle medföra att det inte längre är möjligt att bedriva traditionell rennäring inom vinterbetesområdet anser Mark- och miljööversdomstolen, i likhet med mark och miljödomstolen, att intresset av att skydda rennäringens bedrivande i området överväger intresset av ytterligare utbyggnad av vindkraft. Överklagandet ska därmed avslås.

Domen får inte överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista