Anita Gimvall.
1 av 4
Anita Gimvall. Foto: SVT
Anita Gimvalls koja vid Stenträsket, Storuman. Foto: Pia Sjögren.
2 av 4
Anita Gimvalls koja vid Stenträsket, Storuman. Foto: Pia Sjögren.
Anita Gimvall, Perstorp, Storuman. Foto: Pia Sjögren.
3 av 4
Anita Gimvall, Perstorp, Storuman. Foto: Pia Sjögren.
Anita Gimvall utanför stugan, Stenträsket, Storuman. Foto: Pia Sjögren.
4 av 4
Anita Gimvall utanför stugan, Stenträsket, Storuman. Foto: Pia Sjögren.

Nu ska kronofogden bränna ner hennes kåta 

Anita Gimvall, som äger den gamla kåtan från slutet av 1800-talet vid Stenträsket, har fått besked om att kronofogden kommer till platsen på onsdag den 11 april kl.10.00 för att bränna ner den.

- Det är så fint väder och jag har varit där hela dan idag. Jag försöker ta tillvara en plats som är så viktig för mig. Jag tror inte att jag riktigt fattar vad som håller på att hända, säger Anita Gimvall till Sameradion & SVT Sápmi.  

Anita Gimvall berättar att kåtan har funnits i släkten och använts sedan slutet av 1800-talet då hennes morfars farbror byggde den intill sin fiskesjö Stenträsket i Storumans kommun.

I slutet på 1950-talet reparerade hennes morfar kåtan men 50 år senare var den i så dåligt skick att Anita Gimvall, som har husbehovsfiske i sjön, bestämde sig för att bygga en liten träkåta istället på samma plats.

Men byggnaden anmäldes anonymt till länsstyrelsen i Västerbotten som krävde att Gimvall skulle avlägsna byggnaden från platsen eftersom den räknades som svartbygge, Gimvall rev träkåtan och istället rustade hon upp den gamla torvkåtan från 1800-talet men inte heller den får stå kvar enligt länsstyrelsen eftersom den räknas som nybygge.

Antingen ska hon betala 30 000 kronor i vite eller riva kåtan har länsstyrelsen meddelat.

Efter många turer och processer fram och tillbaka så har ärendet gått så långt att kronofogden är inkopplad och beslut är taget att kronofogden ska bränna ner Gimvalls kåta imorgon onsdag kl.10.00. 

- Jag kommer att åka upp dit i morgon på morgonen tillsammans mina närstående som en protest och jag har god lust att kedja fast mig inne i kåtan, få se vad kronofogden gör då, säger Anita Gimvall.

Hon säger sig ha fått mycket stöd utifrån och vet att det är många fler än hon själv och hennes familj som är upprörda över det som ska ske men vet inte inte om det är inplanerat någon demonstration på platsen imorgon.

- Man tappar tron på allt. Jag vet inte vad jag ska göra och jag har inte fått någon vink om att  det kan bli på annat sätt än bränning. Att sånt här kan hända 2018 i Sverige som skriver under alla konventioner, men det betyder tydligen ingenting, det är bara för syns skull, avslutar en bedrövad Anita Gimvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista