Arkivbild från firande av Samernas nationaldag utanför Stockholms stadshus. Foto: Björn Lindberg/Sveriges radio.
1 av 2
Arkivbild från firande av Samernas nationaldag utanför Stockholms stadshus. Foto: Björn Lindberg/Sveriges radio.
Sissela Nordling Blanco (FI), ordförande för rådet för mänskliga rättigheter för kommunstyrelsen i Stockholm.
2 av 2
Sissela Nordling Blanco (FI), ordförande för rådet för mänskliga rättigheter för kommunstyrelsen i Stockholm. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi
Stuehkie/Stockholm

Erbjuder sommarjobb med fokus på samer och tornedalingar

3:24 min

För tredje året i rad satsar Stockholms stad på sommarjobb med fokus på mänskliga rättigheter. Årets tema är samer och tornedalingar.

Det handlar om projektet Rättighetsjakten som genomförs som ett sommarjobb för ett tjugotal ungdomar i Stockholms stad.

Första året jobbade ungdomarna med frågor som rör feminism och antirasism och förra året låg fokus på rasism och antiziganism.

Projekten har lett till ett antal korta filmer  som ungdomarna själva gjort – och som visats för personal inom Stockholms stadsförvaltning.

-Projektet stärker både ungdomarnas egna kunskaper om sina och andras mänskliga rättigheter men kan också användas i utbildningssyfte för stadens personal, säger Sissela Nordling Blanco (FI), ordförande för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter.

Årets fokus är alltså samers och tornedalingars rättigheter och Stockholms stad jobbar nu med att rekrytera ungdomar från dessa grupper för ett tre veckors sommarjobb.

Stockholm har ju ansökt om att bli förvaltningskommun för både samiska och meänkieli – och årets tema är därför naturligt, säger Nordling Blanco.

-Vi ser detta som ett led i att förbereda staden genom att höja kunskapen hos personalen om både språket och kulturen, säger Nordling Blanco.

Vad är dina förhoppningar?
-Jag hoppas att vi tar vara på de erfarenheter som finns hos de unga som tillhör de här grupperna så att de kan tala om för oss politiker vad som kan bli bättre. Jag tycker det här är otroligt viktigt, inte minst nu med en växande nationalism som vill göra gällande att i Sverige bara finns ett folk, ett språk, en kultur, säger Sissela Blanco Nordling.

Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista