Lastbilen som används i renskötseln brann upp inatt.
1 av 2
Det är kaos nu, säger Per-Mikael Jonsson när hans lastbil brann upp i natt. Foto: Privat
Lastbil
2 av 2
Det var Per-Mikael Jonsson:s lastbil som brann upp. Nästan tio ton renfoder brann också upp. Foto: Privat.

Renskötare fick en chockmorgon - foderbilen hade brunnit upp

4:43 min

Per-Mikael Jonsson trodde inte sina ögon är han kom till platsen.

Någon mil söder om Umeå har en av Ran samebys tiotalet vintergrupper haft renarna den här besvärliga vintern. Familjen Sparrok Jonsson har stödutfodrat renarna i trakterna kring Stöcksjö vid kusten.

Planerna var att flytta tillbaka mot sommarbeteslandet i Ammarnäs i dagarna. För det hade familjen fraktat 14 ton foder till platsen och lastat av den vid sin lastbil. Men i morse fann man lastbilen uppbrunnen tillsammans med det mesta av fodret.

- Lastbilen är totalförstörd och åtta till tio ton foder har brunnit upp. Nu är det kaos, berättar Per-Mikael Jonsson som ägde lastbilen.

Polisen och brandkåren har varit på plats för att utreda händelsen. Jonsson tror inte på att den själv brunnit upp.

- Första tanken var väl att det var tur att ingen människa kom till skada. Jag är skeptiskt till att den antänt själv. Så nu funderar man på om det är något anlagt. Det är svårt att tro att det här skett av sig själv. Det är tråkigt om det skulle varit anlagt, säger han.

Lastbilen är en viktig för familjen, med den lastar man av renfoder som dem har i storsäckar, men även höbalar fraktas. Så sent som igår var dem på plats och lastade av foder från flaket.

- Planen var att köra foder med lastbilen och den behövs dagligen för att klara av utfodringen. Det är rent förjävligt för oss just nu, berättar Jonsson.

Familjen har haft renarna i området kring Stöcksjö, precis söder om Umeå, och säger sig haft en god relation med folk i området.

- Det kan ju ha skett något fenomen så det har tagit eld men det får väl utredningen utvisa. Men jag känner inget hot eller så. Men om det är anlagt så skulle jag vara tacksam för tips, säger Per-Mikael Jonsson.

Polisen eller räddningstjänsten har vi inte nått för kommentar ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista