Sameskolstyrelsen: Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 3
Sameskolstyrelsen Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Gunilla Svantorp (S) sitter i riksdagens utbildningsutskott. Foto: SR Sameradion
2 av 3
Gunilla Svantorp (S) sitter i riksdagens utbildningsutskott. Foto: SR Sameradion
Robert Stenkvist (SD)
3 av 3
Robert Stenkvist (SD) Foto: Pressbild Sveriges Riksdag

De flesta partier stödjer regeringens planer - förutom SD

5:16 min

På torsdagskvällen debatterade Riksdagen samisk utbildning. Bakgrunden är Riksrevisionens rapport som bland annat rekommenderar att Sameskolstyrelsens myndighetsuppgifter borde överföras till Sametinget.

Debatten hade endast två talare, Socialdemokraten Gunilla Svantorp och Sverigedemokraten Robert Stenkvist.

- Jag har läst en antal rapporter genom åren och det här är den värsta sågningen jag någonsin har sett. Vi måste ju reagera när det kommer sådana här sågningar, annars kan vi lika gärna lägga ner Riksrevisionen, sa Robert Stenkvist (SD).

Som vi tidigare har rapporterat så visar Riksrevisionens granskning av Sameskolstyrelsen stora brister i verksamheten. Kritiken består bland annat i att elever i sameskolan inte får tillgång till den utbildning de har rätt till.

Riksrevisionen rekommenderar att ansvaret för sameskolorna ska flyttas till Sametinget, vilket regeringen och de flesta andra partier stödjer i stora drag, förutom Sverigedemokraterna som vill att Skolverket ska ta över Sameskolsstyrelsens arbetsuppgifter.

- Vi föreslår att Sameskolsstyrelsen förs över till Skolverket, vi är rätt säkra på att det är den bästa lösningen. Tankar finns också på att vi kunde ha någon form av nordisk samarbete kring den samiska skolgången. Norge har presterat mycket bättre än Sverige i den här frågan. Huvudsaken är dock att Sameskolsstyrelsen läggs ner och att verksamheten görs om i grunden. Det här kan inte få fortgå längre, sa Robert Stenkvist (SD).

Under gårdagens debatt läste båda upp delar av kritiken som Sameskolsstyrelsen har fått av Riksrevisionen. Utbildningsutskottet håller med regeringen om vad som behöver göras med anledning av rapporten, och är positivt till att regeringen har tillsatt en utredning i ärendet som ska redovisas senast 1 juni i år. Utbildningsutskottet föreslår att riksdagen lägger regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga att man i princip delar regeringens uppfattning om utredning av en flytt av ansvaret till sametinget. 

- Jag yrkar bifall till det utskottet föreslår, nämligen att Riksdagen lägger regeringens skrivelse om riksrevisionens rapport om samisk utbildning till handlingarna då utskottet instämmer i regeringens bedömning av de återgärder som behöver vidtas med anledning av granskningsrapporten, sa Gunilla Svantorp (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista