Piteå IF:s June Pedersen mot Rosengård i Svenska cupen i fotboll.
Piteå IF:s June Pedersen mot Rosengård i Svenska cupen i fotboll. Foto: Alf Lindbergh.
Fotboll

Möt June Pedersen inför premiären av damallsvenskan

June Pedersen: Som vi har längtat
6:43 min

Äntligen! Det är June Pedersens ord när damallsvenskan drar igång. Vi har mött henne för en personlig intervju om henne, karriären och framtiden.

Rutinerade fotbollsstjärnan June Pedersen, Piteå IF, har spelat för Sápmi och norska landslagen. Hon har enormt kapital i klokhet och rutin samt en vänsterfot av högsta klass.

June Pedersen är nyss fyllda 33 år, född och uppvuxen söder om Tromsö. Hennes moderklubb är norska Malangshalvøya BK. 

Nu är hon i Piteå och det är tionde säsongen hon spelar för Piteå IF. Hon har en gång sagt att så länge man utvecklas som människa och spelare så ser hon ingen poäng med att flytta.

Hennes personliga mål har alltid varit att spela kvar i allsvenskan. För lagets del är målet inför årets säsong att bli bättre än ifjol, då man kom på fjärde plats. June är övertygad om att de kommer att lyckas eftersom föreningen har en bra verksamhet. 

- Fotbollen utvecklas från år till år och det gäller ju att hänga med både som lag och föreningen, vilket jag tycker att Piteå gör.

2005 värvades hon av Umeå IK som då var damallsvenskans bästa lag. De tog tre SM-guld, tre vinster i Svenska cupen, två silver i Champions League och två vinster i Supercupen.

Jättebra och grymt kul, äntligen! Man har ju tränat i snö, regn och kyla i tre månader och äntligen ska vi få börja med det som är roligast av allt, matcher. 

Till denna säsong i damallsvenskan förutspås Linköping och Rosengård göra upp om segern och därmed få vandringspriset Kronprinsessan Victorias pokal, samt få möjlighet att spela i Uefa Women's Champions League.

June och hennes Piteå siktar i år som sagt på topplacering och hon menar att laget har kapacitet att nå dit.

- Det gäller att vinna matcher, med lite flow är det fullt möjligt men det blir tufft för det är 11 andra lag i ligan som vill samma sak, det kommer bli ruskigt tight i år.

När man summerat 2017 års damallsvenska säsong så sägs det att Piteå spelat stabilt. De hade bara 20 insläppta mål, vilket är bäst i serien.

De har Faith Ikidi som tillhört en av de bästa mittbackarna samt till vänster om henne June Pedersen som har erfarenhet och rutin. Dessutom levererar hon hörnor och inlägg i världsklass med sin känsliga vänsterfot.

Frågan är vad Piteå IF i år har för att kunna utmana Linköping och Rosengård i toppen? June Pedersen säger att de lagen visserligen har A-landslagsspelare i varje position och större ekonomiska förutsättningar att värva sådana spelare. Men även Piteå har flera spelare i landslagsklass, menar hon. I tillägg till det lyfter June Piteås IF:s inställning som ett segervapen. 

 - Det är laget före jaget, lagmoralen är vår styrka. Så förhoppningsvis klarar vi att stå upp för Linköping och Rosengård

June var endast 20 år när hon flyttade från Norge till Umeå för att spela i damallsvenskans och ett av världens då bästa damlag. Ett lag med landslagsspelare som brasilianskan Marta och en av Sveriges bästa genom tiderna, Hanna Ljungberg.

Men det verkade hon inte haft direkt koll på. Hon har vid ett tillfälle berättat att hon skällde på Hanna Ljungberg på första träningen, för att hon inte fick bollen.

-Kommer ihåg det där och jag blev utskälld för det. Men det jag tagit med mig är att se Hanna Ljungberg, hon var så fokuserad vid varje moment på träningarna och vara så avkopplad utanför plan.

June berättar vidare att Hanna Ljunberg varit en förebild som betytt mycket.

 - Att våga koppla av och vara sig själv, att ta sig tillbaka när det känns tungt. 

Vad har fotbollen gett dig?

- Allt möjligt, alla människor man träffar, varje år har man 20 syrror. Man utvecklas i en bra miljö. Jag är i balans och mår bra allmänt i mitt liv. Det är det här man tar med sig i det vanliga livet och arbetslivet efteråt, arbetet i ett lag.

Nu till helgen är de då avsparks premiär för damallsvenskan, vad är känslan?

- Jättebra och grymt kul, äntligen! Man har ju tränat i snö, regn och kyla i tre månader och äntligen ska vi få börja med de som är roligast av allt, matcher.

Matchen tv-sänds, på vilket sätt påverkar de er?

- Under matchen finns inget som kan påverka, men efteråt kan man utvecklas genom att kolla på klipp, se sina misstag och vad man är bra på och så få koll på motståndarna.

Vad har du personligen för målsättningar?

- Att bli en bättre fotbollsspelare rakt igenom, utveckla mina fasta situationer. Samtidigt hålla mig skadefri och frisk och kunna bidra mycket till laget.

Du har tidigare både spelat för Sápmis landslag och Norska landslaget.  Vad har du för ambitioner gällande landslagspel i framtiden?

- Det är något man hela tiden strävar efter. Allt som är av internationell nivå är utvecklande och kul, det är nog vad varje spelare vill, att representera den man är. Det är inget annat än mäktigt om man får göra de. Det är absolut någon jag vill och tränar för.

Du har lång erfarenhet som spelare, skulle tränarrollen vara ett alternativ när du kliver av planen, kanske rent av i landslaget?

- Jag är nog ingen tränare men kan langa vattenflaskor, någon måste ju göra de också. Materialare kanske, absolut.

När du tänker några år framåt, vad ser du då?

- Det är lite läskigt, jag ser inget slut än med fotbollen men jag förstår ju att man inte kan hålla på hur länge som helst. Men de är klart man vill ju ha ett liv efter fotbollen. Bilda familj, skaffa hus, volvo och vovve som alla andra gör.

Du har sagt att ditt hem är där din familj är, hur ser du på det idag?

- Ja, så är det. Men när jag åker från Norge och passerar gränsen till Sverige så känns det också som hem. Det är svårt, ju längre jag är här i Sverige desto mer känner jag mig som hemma i Sverige. Skulle nog säga både och. 

Har läst att du gärna tar motorcykel till Norge, helst i regnet…..

- Ja, jag har kört i regn men även i snö. Det var två år sedan, det var minusgrader vid Vittangi, då var man inte kaxig. De enda jag inte tagit mig hem på är väl med snöskoter, så de är väl de som är kvar då, säger June Pedersen med ett skratt.

Fakta Damallsvenskan

 • Damallsvenskan är Sveriges högsta division i damfotboll.
 • Serien som omfattar hela Sverige startade 1988.
 • Vinnaren av damallsvenskan får motta vandringspriset Kronprinsessan Victorias pokal.
 • De två bästa lagen får spela i Uefa Women's Champions League.

 

2018 års damallsvenska lag är:

 • Djurgårdens IF
 • Eskilstuna United
 • FC Rosengård
 • Hammarby IF
 • IFK Kalmar
 • Kopparbergs/Göteborg
 • Kristianstads DFF
 • Limhamn Bunkeflo
 • Linköpings FC
 • Piteå IF
 • Vittsjö GIK
 • Växjö DFF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".