Flygfoto över glaciären Devon Ice Cap i nordöstra Kanada.
Enligt mätningarna ska de två salta sjöarna finnas under isen på den kanadensiska glaciären the Devon Ice Cap. Foto: Anja Rutishauser

Salta glaciärsjöar påminner om månen Europa

Djupt nere under glaciärisen i nordöstra Kanada har forskare hittat bevis för att det finns två mycket salta och isolerade sjöar.

Två supersalta sjöar har hittats på mellan 550 och 750 meters djup under glaciärisen i nordöstra Kanada. Det visar radarmätningar som har gjorts med flygplan enligt de nordamerikanska forskare som har analyserat mätningarna.

Sjöarna är mellan fyra och fem gånger så salta som vanligt havsvatten. Vad som är speciellt med dem är också att de inte verkar ha någon kontakt med grundvattnet.

Även om det finns liknande glaciärsjöar på Antarktis och Grönland har man inte hittat några som både är så här salta och isolerade. Om det finns mikroorganismer där borde sjöarna därför vara extra intressanta att studera för att förstå möjligheterna att hitta utomjordiskt liv.

Jupiters måne Europa antas till exempel ha ett salt, flytande hav av vatten under ett täcke av is.

Referens: Anja Rutishauser et al. Discovery of a hypersaline subglacial lake complex beneath Devon Ice Cap, Canadian Arctic. Science Advances 11 april 2018. DOI: 10.1126/sciadv.aar4353

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".