Johanna Njaita gläds åt dagens budgetbesked.
1 av 2
Johanna Njaita gläds åt dagens budgetbesked.. Foto: Lisa Utsi/ Sameradion & SVT Sápmi
Sameskolstyrelsen: Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Sameskolstyrelsen: Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Vårbudgeten

Regeringen höjer Sameskolstyrelsens budget med 15 miljoner

Johanna Njaita: En sten har fallit från mina axlar
4:17 min

Regeringen höjer Sameskolstyrelsens budget med 15 miljoner kronor. Detta föreslår regeringen i vårbudgeten som idag läggs fram för riksdagen.

Sameskolstyrelsen har i flera år brottats med sin ekonomi - årets budget är närmare 41 miljoner kronor, men myndigheten har gått in i budgetåret med ett underskott på 11,5 miljoner kronor.

Sameskolstyrelsen har därför bett om ett ökat anslag med drygt 18 miljoner kronor för i år och uppemot 26 miljoner de kommande åren.

Nu höjer alltså regeringen budgeten med 15 miljoner kronor för 2018.

-Vi är jätteglada, det här innebär ett budget i balans för oss. Men vi står fortfarande för stora utmaningar framöver, säger Johanna Njaita, ordförande i nämnden för Sameskolstyrelsen samt tillförordnad sameskolchef.

Anslagshöjningen gäller för 2018, vad som händer med kommande budgetar har Sameskolstyrelsen inte fått någon information om.

Så här motiverar regeringen anslagshöjningen.

Anslaget används för Sameskolstyrelsens förvaltningsutgifter, men också för utgifter för Sameskolstyrelsens verksamhet. Till följd av lägre elevantal än beräknat minskar myndighetens avgifts- och bidragsintäkter samtidigt som lokal och personalkostnaderna för verksamheten förväntas öka. För att undvika negativa konsekvenser för elever i verksamheten, och för att säkerställa en väl fungerande verksamhet, behöver ytterligare medel tillföras anslaget. Regeringen anser därför att anslaget 1:4 Sameskolstyrelsen bör ökas med 15 000 000 kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".