Alice Bah Kuhnke
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi
FNs 17e Permanenta forum för urfolksfrågor i New York

Premiär för minister på FN:s urfolksforum

Alice Bah Kuhnke: Förhoppningsvis få råd occh verktyg på vägen
1:44 min

För första gången är Sveriges kultur- och demokratiminister på FN:s urfolksforum i New York. Samepolitiska frågor är prioriterade menar Alice Bah Kuhnke.

FN:s urfolksforum är samlat i New York för sin årliga session.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke ska hålla ett anförande på mötet i New York och hoppas på att själv berätta om de små framsteg som hon menar att Sverige gjort inom det samepolitiska området, och för urfolket samernas rättigheter och möjligheter.

- Men också berätta om allt som återstår och förhoppningsvis få råd och verktyg på vägen för att dela dessa med andra länders erfarenheter.

Det pågår en hel del möten under de följande två veckorna, och Alice Bah Kuhnke ska bland annat träffa Kanadas ansvarige minister.

- Som ju inom en del områden kommit längre än vad Sverige har när det gäller deras urfolk och möjligheter och rättigheter till självbestämmande, säger Alice Bah Kuhnke.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".