"
1 av 2
Löpargrupp Kiruna, Runacademy
2 av 2
unacademys löpgrupp i Kiruna avslutar löppasset med att tacka varandra för bra insats. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi

Löpargrupp i Kiruna bland de största i Sverige

Kirunas löpargrupp i Runacademy är den tredje största i Sverige. Löpargruppens initiativtagare blev häpen över intresset som Kirunaborna visat för löpning.

Det är andra löpargruppen som Hans Turtola ansvarar för i Kiruna, och han är överväldigad över att så många har velat vara med i löpargruppen.

– I höstas när vi satte i gång tänkte jag att men min fru får vara med och kanske någon kompis, så blir vi 7-8 stycken. Första prova på-passet var vi 60, sen var vi över hundra. Då tänkte vi att det är nyhetens behag. Det är jättekul, så vi blev förvånad att vi på våren blev lika många, säger Hans Turtola.

David Helgesson är en av de över hundra löparna som varje vecka ger sig ut i löparspåren i Kiruna. Och han tycker mer om att springa i grupp än att ge sig ut ensam.

– Man sporrar varandra och tävlingsinstinkten kommer lite fram, och man blir peppad av alla andra skulle jag tro, säger David Helgesson.

Att löpargruppen i Kiruna skulle bli den tredje största av Runacademys 45 löpargrupper var inte förväntat.

– Det känns stort och i bland overkligt. Det är en stor ynnest att få träna och det är en sån glädje under och efter passen även för oss ledare. Det är jätteroligt, säger Turtola.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista