Lars Miguel Utsi och Per-Olof Nutti.
Sametingets styrelse, Anders Kråik, Samerna, Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti och Per-Olof Nutti Samelandspartiet. Bakom syns Jan Rannerud, Vuovdega. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi

Sametinget markerar mot regeringen - nobbar samrådsmöte

1:31 min

Sametinget tänker inte delta på ett samrådsmöte där nationella minoriteter är inbjudna. - Vi är ett urfolk, säger vice styrelseordförande Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti.

I ett brev till kulturdepartementet skriver Lars-Miguel Utsi att samer är erkända som urfolk i Sverige och borde behandlas därefter. Och han ser minoritetsspråklagen som ”strukturell diskriminering och ett kolonialt arvegods av maktordning där samerna är underordnade”. Han vill istället ha en språklagstiftning där samer betraktas som urfolk.

Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, som är i opposition i Sametinget, är snabb med att säga att dem också propagerade för att samer är ett urfolk. Men han är kritisk till sittande styrelsen och anklagar dem för passivitet:

- De var inte i Geneve heller och nu ska dem inte på det här mötet. De tar bara arvoden och gör inget, säger han.

Regeringens samrådsmöte med nationella minoriteter ska hållas den 22 maj. Sametingets styrelse har nu krävt att regeringen har ett separat möte med Sametinget om minoritetsfrågor.

- Vi sätter samernas status som urfolk främst och jobbar utifrån det mot regeringen, säger Lars-Miguel Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista