Sveriges samepolitik

Samerådet nöjd med FN-rekommendationer

6:31 min

Samerådet ger tummen upp för FN:s nya rekommendationer om svensk samepolitik. Speciellt nöjd är Samerådet när det gäller rovdjurspolitiken.

För två veckor sedan var Sverige kallat till Geneve för ett förhör av FN:s rasdiskrimineringskommitté. En ansenlig del av förhöret berörde svensk samepolitik.

Samerådet var enda samiska organisation på plats och organisationens huvudbudskap till kommittén och dess ledamöter var att staten inte lever upp till målet om en toleransnivå om tio procents rovdjursförluster.

I många samebyar är förlusterna mångdubbelt stora – trots riksdagsbeslutet från 2013 om att skador på ren orsakade av rovdjur maximalt får uppgå till 10 % av samebyns faktiska renantal.

I fredags kväll publicerade FN:s rasdiskrimineringskommitté sina observationer och rekommendationer – och flera av dem berör samepolitiken.
När det gäller rovdjurspolitiken skriver kommittén följande:

Sverige ska genomföra rovdjurspolitiken som beslutades 2013, så att renskötare kompenseras helt för skador som orsakats av rovdjur. Sverige ska också fortsätta samråden för att se till att den beslutade toleransnivån på 10 procents rovdjursskador ska efterlevas.

– Samerådet är särskilt nöjd med FN:s bekräftelse av att det ohållbara rovdjurstryck Sverige utsätter de samiska renskötarna för faktiskt resulterar inte bara i lidanden, utan även i människorättsbrott, ibland av grövsta sorten, fortsätter Larsson-Blind.

– Vi förväntar oss nu att Sverige rättar sig efter dessa väldigt konkreta rekommendationer och omedelbart vidtar åtgärder och tillåter jakt som tar ned rovdjurstrycket till en nivå som motsvarar de utlovade 10 procenten. Dessutom att man antar ett ersättningssystem som fullt ut kompenserar renskötaren för den skada hon eller han faktiskt lidit på grund av rovdjuren, säger Samerådets president Åsa Larsson-Blind i ett pressmeddelande.

Johan Strömgren, seniorrådgivare för Norges nationella institution för mänskliga rättigheter menar att Svenska regeringen nu måste följa upp rekommendationerna i samråd med Sametinget och andra samiska organisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista