1 av 2
Laevas samebys ordförande Niila Inga.
2 av 2
Laevas samebys ordförande Niila Inga menar det är bra att rovdjursfrågan tas upp av FN. Foto: Anette Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Renskötare: Det är bra att rovdjursfrågan tas upp

FN:s rasdiskrimineringskommitté menar att Sveriges rovdjurspolitik bryter mot samiska renskötares mänskliga rättigheter.

Se hela inslaget i måndagens Oddasat.

Niila Inga som är renskötare och ordförande i Laevas sameby i Kiruna kommun, ser dagligen ser hur den svenska rovdjurspolitiken påverkar svenska rennäringen. Och han menar att det är bra att frågan lyfts på internationell nivå.

- Det är bra att frågan lyfts till en högre nivå, förhoppningsvis börjar svenska staten agera. Samtidigt är det bra att det rasistiska också lyfts, säger Niila Inga.

Samerådet var på plats under förhöret i Geneve där de lyfte rovdjursfrågan.

- Jag tror och hoppas att det här kommer att ge lite bränsle på rovdjursfrågan. Det är första gången som CERD lyfter rovdjursfrågan och det gör att vi kan lyfta rovdjursfrågan i ljuset av att det är en diskrimineringsfråga gentemot samer.
Vi vet hur stora problem det är, men vi har inte lyckats komma till handling vad gäller beslutet om toleransnivåer från 2013, säger Samerådets president Åsa Larsson Blind.

Statssekreterare Per Olsson Fridh menar det är för tidigt att säga vilka åtgärder som ska till för att inte behöva få samma rekommendationer vid nästa granskning.

- Det framgick under dialogen att det finns lite olika bilder på hur den här efterlevnaden fungerar och det är uppfattningar och vittnesmål som vi behöver fördjupa oss ifrån regeringen sida. Återigen ett ansvar som ligger hos näringsdepartementet att följa upp.

Men vittnesmålen från rennäringen är ju entydliga, att Sverige inte lever upp till det här. Hur ser ni på det här?

- Det är nog en fråga man får ställa till ansvarigt departement.

Men nu var ju du delegationsledare för Sverige under det här förhöret. På vilket sätt ska Sverige leva upp till de här rekommendationerna?

- Det är ju viktigt att vi använder dem här rekommendationerna i det fortsatta reformarbetet och vi har ju höjt ambitionen i arbetet för det samiska folket under mandatperioden på ett antal områden, svarar Per Olsson Fridh.

- Det bästa vore ju om det blir en förordning såsom SSR och Sametinget krävt, så att vi kan minska antalet rovdjur. Det är det enda sättet att klara det här, säger Niila Inga, Laevas sameby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".