Per Olof Nutti och Håkan Jonsson under valvakan.
Per Olof Nutti och Håkan Jonsson är båda överens om att FN:s kommitténs rekommendationer är bra. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Partiledare i Sametinget välkomnar FN:s rekommendationer

3:12 min

Alla partiledare i Sametinget som Sameradion & SVT Sápmi har varit i kontakt med är positiva till FN:s rasdiskrimineringskommittés rekommendationer om Sveriges samepolitik.

Frågan om samers olika rättigheter har länge varit på tablån. I rekommendationerna från FN rasdiskriminerings kommitté till Sverige, så var det tydligare än någonsin i fokus att alla samer ska behandlas lika inför lagen. FN Kommittén oroas av att vissa grupper inom det samiska samhället behandlas annorlunda inför lagen. Kommittén syftar på att endast samebymedlemmar enligt rennäringslagen har rätt att i praktiken utnyttja samiska rättigheter till land och vatten.

Sameradion & SVT Sápmi har försökt kontakta alla partiledare i Sametinget. Sex av nio partiledare har vi lyckats nå och samtliga av dem är positiva till de rekommendationer som kommitté kom med i förra veckan.

Vuovdega, Skogsamernas, partiledare Jan Rannerud menar att det kommittén kommit med inte är några större nyheter utan att det är frågor deras parti redan är medvetna om. Han säger också att de jobbar med dessa frågor, speciellt med ett skogsamisktperspektiv. Eftersom det enligt Rannerud finns en skillnad ovan och nedan odlingsgräns.

Erik Fankki är en av två partiledare för de nya partiet, Samiska folkomröstningspartiet och han säger att det är bra att FN kommer med så konkreta ärenden men hänvisar vidare till partiets andra ledare, Lars Wilhelm Svonni som inte går att nå.

Partiledarna för Samerna, Min Geaidnu och Álbmut har inte gått att nå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista