Sámerådet tänker förnya Sámi Duodji-märket

2:37 min

Sámerådet har inlett ett arbete med att förnya Sámi-Duodji märket. Detta eftersom man har fått signaler om att märket missbrukas och kopieras. - Vi vill bygga upp en bättre struktur runt märket, säger projektledaren Ellen Berit Dalbakk.

– Samerådet menar att Sámi Duodji-märket inte uppfyller sitt syfte nog bra idag. Och vi önskar tillsammans med Duodji-organisationer i Sápmi och Sametinget att bygga upp en bättre struktur runt märket, både juridisk och kommersiellt, säger Ellen Berit Dalbakk som är projektledare för Sámi Duodji-märket.

Sámi Duodji-märket har funnits sedan 1980-talet. Men sedan man upplevt att det kopieras och missbrukas har man beslutat att förnya märket. Ett första steg kommer att vara seminariet i finska Enare den 22 maj. Till seminariet har man bjudit in samiska slöjdorganisationer och andra som är intresserade av samisk slöjd - duodji.

– När vi ska utveckla eller förnya Sámi Duodji-märket då är det helt avgörande att vi samarbetar med duodjare och duodjiorganisationer i Sápmi, säger Ellen Berit Dalbakk.
 
Sameslöjdaren Aslat Simma tycker att Sámi Duodji-märket inte fyller någon större funktion för honom. När man nu beslutat att förnya tycker han att man borde fylla märket med innehåll. 

– Som jag upplever det så är det inte många som känner till märket, vad det innebär i praktiken. Det är lite otydligt som det är nu. Sedan hade man kanske kunna knyta andra mervärden till märket. Nu har vi en helt annan värld med sociala medier och möjligheter där igenom. Ett mervärde för dem som köper. Det är inte bara ett märke det kan vara mycket mer också, säger Aslat Simma.
 
Förutom att ändra regelverket så vill Samerådet att märket även ska bli ett sätt att marknasföra och informera kunder om samisk slöjd.

När det nya Sámi Duodji-märket ska börja gälla har man inte beslutat om ännu och inte heller hur en eventuell ny grafisk formgivning kan komma att se ut. 

– Det är också något det här förprojektet ska se, hur märket ska se ut. Men jag kan säga att det är troligt att det ska få en ny grafisk form, säger projektledaren Ellen Berit Dalbakk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista