1 av 2
NRK flagga
2 av 2
Foto: Gorm Kallestad /NTB scanpix/ TT

1 700 NRK-anställda strejkar 

Klockan 13.00 idag gick 1 700 NRK-anställda ut i strejk. Anledningen är att löneförhandlingarna mellan norsk journalistlag NRK och arbetsgivarorganisationen Specter inte lyckats komma överens, det rapporterar NRK.

Se det textade klippet där NRK Sápmis chef Mona Solbakk förklarar hur strejken påverkar publiken

Läs i artikeln hur det påverkar våra sändningar på svensk sida.

Strax före klockan 12.00 idag tisdag meddelade riksmäklaren Torkjel Nesheim att avstånden mellan parterna var alltför stor och kl. 13.00 gick medlemmarna i norsk journalistlag NRK  (NRKJ) ut i strejk.

Nesheim har under åtskilliga timmar försökt medla mellan parterna men utan resultat. Därför beslutade NRKJ under tisdagsmorgonen att facket går ut i strejk.

- Det har inte varit reella förhandlingar. Vi upplever att NRK inte har ruckat sig ens en tumme. NRK missbrukar frontfagsmodellen och använder den som en absolut gräns för att kväva de fria förhandlingarna. Detta är ett förhandlingsklimat som vi inte kan godta, säger Richard Aune, ledare i Norsk journalistlag NRK på nrk.no.

Arbetsgivarföreningen Spekter delar inte samma uppfattning som NRKJ och är kritisk till att facket tagit ut 1 700 i strejk.

– Alla ansvariga parter i arbetskraften är överens om att löneavtalen kommer genomföras enligt normerna på frontnivå, men tyvärr delar inte det norska journalistförbundet denna uppfattning, säger Anne-Kari Bratten, administrativ direktör vid Spekter till bolaget, till NRK.

Den samiska nyhetssändningen Oddasat kl.17.30 i SVT2 sänds från NRK i Karasjok men sändningen påverkas inte av strejken idag, tisdag. Den sänds som vanligt och vi följer utvecklingen dag för dag.

FM-sändningarna på radion påverkas just nu endast av att morgonprogrammet Buorre iđit Sápmi som sänds i P2 kl.07:00 inte har någon programledare från NRK. SR och YLE samkör morgonprogrammet med egna inslag. Inte heller i webbradion kommer NRK inslag att höras så länge strejken pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".