Per Olof Nutti axlar rollen som SPR:s ordförande med tillförsikt.
Per Olof Nutti axlar rollen som SPR:s ordförande med tillförsikt. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi

Giellagáldu och Nordiska samekonventionen högaktuella inom SPR 

Från och med i dag är det Sametinget i Sverige som leder SPR. De tar över efter Sametinget i Norge. Fokus kommer ligga på Giellagáldu och Nordiska samekonventionen.

Ordförandeskapet för Sametingens samarbetsorgan Samiskt Parlamentariskt Råd överlämnades till Per-Olof Nutti och det svenska Sametinget i går i Karasjok. Sedan 2016 har Sametinget i Norge lett arbetet.

- Igår hade vi mötet där vi tog över ordförandeskapet för SPR från Norge. Vi behandlade handlingsplaner där vi pratade om vilka frågor vi har framför oss och hur vi ska prioritera, säger Per Olof Nutti.

Vad ska ni prioritera?

- Nordisk samekonvention är väldigt aktuell just nu. Det är en gemensam fråga och den kommer vi att arbeta vidare med. Vi vill få till en bred politisk plattform och vi vill göra några viktiga justeringar i förslaget till konventionstext och vi vill verkligen att ändringarna görs så att vi kan godkänna den. Men det blir antagligen en process som också den tar tid, säger Per Olof Nutti.

Samiskt Parlamentariskt Råd (SPR) är ett samarbete mellan de nordiska Sametingen. Den etablerades 2000, då med Sametingen i Norge och Finland som medlemmar, Sametinget i Sverige gick med två år senare. Syftet är att stärka det gränslösa samarbetet mellan samerna och gemensamt kunna föra samernas talan internationellt.

En annan fråga som SPR har beslutat att prioritera är det gemensamma projektet för att omorganisera språkarbetet, giellagáldu, som är ett expert- och kunskapsorgan som ger rådgivning i samiska och arbetar med språkvård.

- Vi har beslutat att arbeta för att få till en fast finansiering till Giellagáldu och vi börjar med att säkerställa att det finns medel för det här året eftersom projektet tar slut i år, säger Per Olof Nutti.

Enligt Nutti finns det flera viktiga frågor som SPR måste arbeta med under kommande år. Bland annat har SPR beslutat att man vill få klargjort hur det samiska inflytandet ska se ut inom Barents- och arktiska rådet och man avser att arbeta för att få till en gemensam valdag till Sametingen i alla tre länder.

- Ett av våra mål är att det ska bli ett gemensamt Sameting och då kan man börja med en gemensam valdag, det vore ett naturligt steg framåt. Det lär ta lång tid, men vi börjar i alla fall arbeta för det.

Men mest aktuella just nu är giellagáldu och nordisk samekonvention och Per Olof Nutti ser framemot att rollen som ordförande för SPR.

- Vi har både kunskap och skicklighet inom de tre sametingen, jag ser inga hinder så men det är klart att det är en utmaning. Det är det alltid inom samepolitiken, när man ska jobba mot statliga myndigheter oavsett om det är inom Sverige eller de nordiska länderna. Från statligt håll vill man alltid jobba så sakta som möjligt och stoppa upp så fort det finns tillfälle till det. Det är svenska, norska och finska staternas arbetssätt mot sitt urfolk, avslutar Per Olof Nutti, nytillträdd ordförande för det gemensamma organet Samiskt parlamentariskt råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista