Sara-Elvira Kuhmunen i sin monter på Stockholmsmässan i Älsvjö.
1 av 4
Sara-Elvira Kuhmunen i sin monter på Stockholmsmässan i Älsvjö. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi
Sara-Elvira Kuhmunen
2 av 4
Att pitcha sin produkt är ett av tälvingsmomenten. Här står Sara-Elvira Kuhmunen på tur. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
Sara-Elvira Kuhmunen
3 av 4
Sara-Elvira Kuhmunen berättar om sin produkt inför en jury. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
Katarina Konecnik
4 av 4
Vad är Ung företagsamhet och hur tävlar man i det? Katarina Konecnik som är SM anvarig på Ung Företagsamhet berättar i ljudklippet nedan. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.

Skapade samisk kalender - tävlar nu i SM för ung företagsamhet

3:30 min

Hon blev årets unga företagare i Norrbotten genom att skapa en planeringskalender på fem samiska språk. Nu är Sara-Elvira Kuhumen i Stockholm för att tävla om att bli svensk mästare i ung företagsamhet.

Det började med att hon ville göra en produkt som stärker samiskan, under en kurs i entreprenörskap på gymnasiet. Det blev en planeringskalender på de fem samiska språken nord-, lule, syd-, pite- och umesamiska.

– Jag vill hålla på med språket på något sätt och så kom jag på att göra en kalender, eftersom språket syns där varje dag, säger Sara-Elvira Kuhmunen och fortsätter:

– Man kunde ju tävla med den, så då valde jag att göra det, eftersom jag har jobbat väldigt hårt med det här och lagt ner väldigt mycket tid.

Sara-Elvira Kuhmunens UF företag är ett av de 237 UF företag som är med och tävlar i Stockholm. De tävlar i 4 moment: affärsrapport, företagspitch, intervju med juryn, samt hur de säljer i sin monter.

Den här tävlingen är inte den enda för Sara-Elvira Kuhmunen hittils i år. Under samiska veckan vann hon jojkslam. Och så går hon på naturprogrammet på gymnasiet. Hur hinner hon med?

– Ja det gäller ju att planera, så det passar att jag har gjort en planeringskalender. Det gäller att lägga ner tid och så välja vad man vill satsa på.

Vad skulle du ge för råd till någon som är ung och har en produktidé som hen brinner för?

– Då tycker jag att den personen ska gå Entreprenörskap och driva ett UF företag. Det är en jättestor möjlighet. Man lär sig alla grunder till att driva företag. Det har hjälpt mig jättemycket. Innan så trodde jag inte att jag kunde driva företag, men nu vet jag att jag kan det. Det är möjligt att följa sin ide, det går att uppnå det man vill, sitt mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista