1 av 4
I studion/garaget i Kiruna. Foto Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 4
I studion/garaget i Kiruna. Foto Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi.
Sofia Jannok under en paus i studion. Foto Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi.
3 av 4
Sofia Jannok under en paus i studion. Foto Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi.
Spelar in favoritlåtar. Foto Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi.
4 av 4
Spelar in favoritlåtar. Foto Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi.

Hittade musikglädjen i nytt projekt

Efter två hektiska år var Sofia Jannok trött och sökte motivationen och musikglädjen. Hon hittade den genom att göra någon annans låtar, tillsammans med andra artister.

Se klippet ovan om förväntningar, musikglädje och framtiden.

Det var i höstas som Sofia Jannok träffade Kirunamusikern Henrik Niva. Han hade översatt en Bon Iver-låt. Efter att de för skojs skull spelat in den tillsammans hyrde hon en stuga i Nikkaluokta och översatte flera av den amerikanske Wisconsin-artistens låtar.

– När man känner förväntningarna, att folk undrar vad som ska komma, då är det skönt att göra bara helt tvärtom. Jag gör covers, en amerikansk artist som aldrig ens varit i Sápmi. Jag sjunger på svenska, med folk jag aldrig jobbat med. Och jag spelar för första gången in i Norrbotten, hemlänet. Jag gör nåt som jag själv inte väntade. Och publiken, det här kan de inte ha väntat sig, säger Sofia Jannok. 

Under en vecka spelar hon i Kiruna in tre låtar. Det blir duetter med Ane Brun, Annika Norlin och Henrik Niva. Hon kallar det för sitt vilo-projekt. 

– Jag var trött efter två år av konstant resande. Det kändes roligt att dela det här med andra, att ta bort fokus från mig själv. Att göra något annat, det kändes kul igen.  

När vi träffade henne i Björn Pettersson Thuuris studio/garage så var det låten Skinny Love de spelade in på svenska, och som hörs i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista