Kuttainen utsedd till Sveriges grymmaste håla

1:29 min

Tack vare Linnea Kero 23 år, kan byn Kuttainen nu stoltsera med att vara 2018 års grymmaste håla. Och enligt byborna själva är just Kuttainen en by där det är lugn och skönt och där man kan känna sig fri.

Byn Kuttainen, i närheten av Karesuando, 20 mil norr om polcirkeln i Kiruna kommun är årets vinnare av utmärkelsen Sveriges grymmaste håla.

Den vinnande nomineringen skickades in av Linnea Kero som var på plats i Örnsköldsvik för att ta emot priset på lördag kväll.

Priset delas ut av Hela Sverige ska leva i samarbete med Unga på landsbygden, Förbundet Vi Unga, Landsbygdsnätverket och Leaders ungdomscoacher på Landsbygdsriksdagen

Sveriges grymmaste håla är ett pris som unga landsbygdsbor nominerar sina orter till. Syftet är att uppmärksamma att väldigt många unga trivs i landsbygder och mindre orter, och inte alls vill flytta till storstaden som många tror.

- Jag blev superglad när jag upptäckte tävlingen och tänkte direkt på hålan som jag själv gärna gräver ner mig i. Kuttainen är ett fantastiskt exempel på att även en liten ort kan vara nytänkande och attraktiv, säger Linnea Kero.

- Ofta när man hör folk snacka om små orter och bygder som ”hålor” så sägs det som något negativt. Byn jämförs med storstaden på ett sätt som är helt orättvist och som bara förstärker storstadsnormen ännu mer. Med priset Sveriges grymmaste håla utmanar vi det här tänket och återtar begreppet håla, säger Josefin Heed på Hela Sverige ska leva.

Linnea Keros egen motivering till varför hon ville att Kuttainen skulle utses till Sveriges grymmaste håla:

Längst upp i karga, kalla nord
Finns min historia, skriven med varma ord
Finns hopp och galenskap och fest
Finns att möta varann, för ingen är gäst
I Kuttainen växer företag fram
Butiker, turism, får och lamm
Egen skola, massa ungar
20 mil till stan är inget som betungar
Oavsett vartifrån, oavsett vem
Det är hit man kommer när man kommer hem

Det är andra gången som priset delas ut, förra gången var 2016 och då vann Mellerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista