Stuehkie/Stockholm

Forskningsrapport: Gruvbolagen tar otillräcklig hänsyn till renskötseln

2:03 min

En ny forskningsstudie visar att gruvbolag inte beskriver konsekvenserna för renskötseln tillräckligt när de söker brytningstillstånd. Forskarna har studerat 56 gruvprojekt mellan 1998 och 2016.

Det är forskare vid Stockholm Environment Institute och Stockholms universitet som i en studie som publiceras idag hävdar att gruvbolag vid sina miljökonsekvensbeskrivningar inför en exploatering inte tar tillräcklig hänsyn till de totala effekterna som projektet tillsammans med andra exploateringar innebär för renskötseln.

Forskarna har studerat 56 ansökningar om gruvtillstånd i de fyra nordligaste länen under perioden 1998 till 2016.
Rasmus Klöcker Larsen är en av forskarna bakom studien.

Enligt forskarna missar gruvbolagen framförallt att beskriva sociala och kulturella effekter för renskötseln, aktuell forskning om exempelvis störningszoners betydelse för renskötseln samt den totala konsekvensen av flera olika exploateringar inom en samebys område.

Forskarna föreslår slutligen att gruvbolagens inflytande minskar i samband med miljökonsekvensbeskrivningarna vid tillståndsprocesser.

I stället bör Naturvårdsverket ta fram nya riktlinjer för hur miljökonsekkevsbeskrivningarna utförs samtidigt som samebyarna också ges ett större inflytande föreslår forskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio