Nordisk samekonvention är färdigbehandlad på plenum för den här gången

Sametingen är överens om att lyfta en gemensam syn kring nordisk samekonvention till regeringarna. Under Sametingets extra plenum idag beslutades att styrelseordföranden Per-Olof Nutti informerar om arbetsprocessen till partiledarna.

Nordisk samekonvention behandlas just nu hos SPR där de tre sametingen vill ha samsyn i frågan. Enligt styrelseordförande Per-Olof Nutti handlar det inte om en omförhandling utan justeringar i konventionsförslaget. Under extra plenum idag i Saxnäs var ärendet på föredragningslistan som en av de punkter oppositionen vill debattera eftersom den inte fanns med på februariplenumet i Staare.

Idag vill oppositionen veta vilka justeringar det handlar om i konventionsförslaget men Per-Olof Nutti ville inte lyfta det på grund av att det är arbetsmaterial. Istället inbjöd han till ett mindre informationsmöte med partiledarna, vilket ske ske senare under veckan.

Sametinget beslutade enligt styrelsens förslag att lägga informationen till handlingarna och det innebär rent praktiskt att Sametingets styrelse arbetar vidare med ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista