Sáminuorra stämmer EU för bättre klimatmål

1:20 min

Den samiska ungdomsorganisationen tillsammans med 10 familjer i och utanför Europa går till EU-domstolen för att få EU att höja sina klimatmål.

Enligt EU:s klimatmål ska utsläppen minska med 40 procent fram till år 2030, jämfört med 1990 års nivåer.

Det här är för lågt menar Sáminuorra och de tio familjerna som alltså är käranden i den stämningsansökan till EU-domstolen, som riktas mot Europaparlamentet och Europeiska rådet.

 – Klimatförändringar påverkar oss i vårt vardagliga liv så då har vi valt att gå till EU för att vi behöver en förändring.

Sáminuorras ordförande Sanna Vannar säger att man gör det här framförallt för att uppmärksamma att problemet finns.

Anledningen till att Sáminuorra går med i en sådan här stämningsansökan menar hon är att de har fått signaler från medlemmarna om att det här en viktig fråga.

 – Vi har många medlemmar som är involverade i renskötseln och vi ser att renskötseln är direkt påverkad av klimatförändringar redan idag

Sáminuorras stämning är en av många internationella ärenden där vanliga medborgare agerar gentemot politiker tillsammans med icke-statliga organisationer, för att få dem att sätta högre klimatmål.

De som driver dessa ärenden, det vill säga käranden, är representerade av advokaten Roda Verheyen. Den tyska icke-statliga organisationen Protect the Planet bidrar med finansiella resurser och forskare från Climate Analytics bidrar med den vetenskapliga bakgrunden rörande klimatförändringarna och dess påverkan.

Stina Bagge är juridikstudent som snart är klar med sina studier och hon jobbar i den internationella gruppen som jobbar med dessa frågor. Hon förklarar att den första prövningen är att få EU-domstolen att ens ta upp saken eftersom hon menar att EU en ganska snäv tolkning av rätten för individer att väcka ärenden i EU-domstolen.

 – Det en väldigt strikt tolkning och gör det näst intill omöjligt för individer att gå till EU-domstolen och klaga på rättsakter från EU, det är ett svårt hinder för om inte vi kan motivera vår stämningsansökan och mena att EU förändrar sin snäva tolkning så kommer EU-domstolen inte ens pröva saken.

En annan utmaning menar Stina Bagge är att få domstolen att se kopplingen mellan klimatförändringar och mänskliga rättigheter.

För Sanna Vannar är den solklar eftersom hon ser det som en mänsklig rättighet att kunna fortsätta med renskötseln.

Ett exempel är att allt oftare tvingas samebyarna nödutfodra sina renar vintertid. Många menar att det beror på ett numera mer oförutsägbart klimat som skapar varma och kalla perioder, vilket leder till isbildning på renbetet.  

 – Det en jätteviktig fråga för mig i och med att det påverkar mitt vardagliga liv, den ständiga oron man känner av att alltid behöva fundera på framtiden och morgondagen och inte kunna veta vad som händer, måste vi utfodra en vinter till eller?

Sanna Vannar är noga med att poängtera att man inte är ute efter någon ekonomisk ersättning eller kompensation för de problem som klimatförändringarna orsakar.

 – För det hjälper inte oss i längden, utan vi måste få ett stopp på klimatförändringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio