Ewa Ljungdahl fick SSR:s hederspris 2018
1 av 2
Ewa Ljungdahl fick SSR:s hederspris 2018 Foto: Anna-Karin Niia/Sameradion & SVT Sápmi
SSR:s ordförande Jörgen Jonsson och årets hederspristagare Ewa Ljungdahl.
2 av 2
SSR:s ordförande Jörgen Jonsson och årets hederspristagare Ewa Ljungdahl. Foto: Anna-Karin Niia/Sameradion & SVT Sápmi

Ewa Ljungdahl tilldelas SSR:s hederspris

För sitt intensiva och långa engagemang för att dokumentera samiska kulturmiljöer i södra Sápmi mottog Ewa Ljungdahl SSR:s hederspris.

- Framförallt så känner jag mig så otroligt hedrad. Det är så roligt och väldigt överraskande, säger en glad Ewa Ljungdahl.

Arkeologen och författaren Ewa Ljungdahl, Östersund fick ikväll motta SSR:s hederspris. Så här lyder en del av motiveringen: 

Ewa Ljungdahl tilldelas SSR:s hederspris 2018 för hennes långvariga och intensiva engagemang för inventering och dokumentation av samiska kulturmiljöer i Jämtland och Härjedalen samt även på den norska sidan av Sápmi. Hennes arbete har starkt bidragit till synliggörande av samisk närvaro i det sydsamiska området.

Ewa Ljungdahl har bland annat arbetat på Länsstyrelsen i Jämtland där hon var med och arbetade med att dokumentera Tossåsens samebys sommarviste i Bartjan. Hon har även varit anställd på SSR och arbetar nu på Gaaltije.

Hur värderar du det här priset? 

- Jag värderar det väldigt, väldigt högt måste jag säga. För det visar på ett förtroende från samiskt håll och det är väl det finaste som jag kan få, säger Ewa Ljungdahl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista