Marita Stinnerbom
Marita Stinnerbom. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi

Sametinget: Slaktplanering negativt för rennäringen

2:22 min

Sametinget ser inte att Livsmedelsverkets förslag att planera kontroller vid slakt är genomförbart. Rennäringen styrs av väder och vind och det är svårt att planera in slakten, säger Marita Stinnerbom, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd

Drygt tjugo myndigheter, organisationer och företag har lämnat in yttrande på Livsmedelsverkets förslag om att slakterierna ska planera när de ska slakta så att verket i sin tur kan planera för deras veterinärkontroller.

Svantes Vilt och bär är en av de två renslakterier som svarat på remissen och de är starkt kritiska och skriver att det här är en djurskyddsfråga, renar kommer att dö i väntan på rätt slaktdag. Inte heller Arvidsjaurs renslakt tror på förslaget och vill att Livsmedelsverket särskilt analyserar konsekvenserna för rennäringen. Sametinget vill att Livsmedelsverket ska finnas tillgängliga under de fem månader då det slaktas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista