Britt-Inger Tuorda rektor vid Samernas utbildningscentrum.
1 av 2
Britt-Inger Tuorda rektor vid Samernas utbildningscentrum. Foto: Anne Marit Päiviö / Sameradion & SVT Sápmi
Slöjdverktyg
2 av 2
Slöjdverktyg Foto: Lars-Ola Marakatt, Sameradion & SVT Sápmi
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Elever vittnar om dålig arbetsmiljö på Samernas utbildningscentrum

2:27 min

Eleverna på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk är kritiska till arbetsmiljön på skolan. De känner en rädsla för rektorn Britt-Inger Tuorda.

Ingen vågar ställa upp offentligt och berätta, men vi har träffat elever som ställer upp anonymt och berättar om problemen med rektorn på Samernas Utbildningscentrum. De upplever att rektorn inte tar elevdemokrati på allvar. 

- Vi blir inte hörda.

Det går 30-talet elever på de populära utbildningarna i duodji. Och totalt har skolan 150 elever, varav vissa är där delar av året. Men alla elever kommer inte överens med rektorn Britt-Inger Tuorda. De har försökt få möten med henne och även försökt gå via styrelsen som i sin tur hänvisat tillbaka rektorn. Vilket inte gett resultat enligt den här eleven som representerar flera andra som känner likadant. Hon vill vara anonym. 

- Vår rektor lyssnar inte.

Känner du dig maktlös?

- Ja. Det är maktlöst. Meningslöst.

Eleverna känner sig illa till mods att gå till media men efter att de försökt med allt ser de det här som sista utvägen för att förbättra arbetssituationen på skolan. Eleven berättar att det hänt många incidenter med rektor Britt-Inger Tuorda. Hon har taggarna utåt som de säger, det har hänt att det blir högljutt när hon gett order i klassrummet. Flera personer vi har varit i kontakt med bekräftar att rektorn kan agera obetänksamt. Rektor Britt -Inger Tuorda har bland annat stått och högljutt sagt att "jag är rektor här och om det inte duger behöver ni inte vara kvar här".

Är du rädd för rektorn?

- Inte specifikt rädd, men rädd för det hon kan göra om vi ställer krav och hon inte tycker om det. Då är man rädd för vad hon kan göra. Då kan hon ta bort vad man redan har. Till exempel vår slöjdtid, att hon tar bort att vi kan slöjda på kvällstid.

Rektor Britt-Inger Tuorda känner inte igen den bilden som eleverna målar upp.

- Att de räds mig visste jag inte. Det är tråkigt om de är rädda för mig. Den bilden har inte jag.  

- Förr då hade vi slöjdsalarna öppna på loven, höstlovet till exempel. Men nu har det varit låst. Vi har försökt diskutera med vår rektor att slöjdsalarna kan vara öppna, även att avskriva skolan ansvarsfrihet om det skulle hända oss elever någonting. Men då reagerar hon med taggarna utåt. Ni ska inte få sitta på helgerna ens, inte ens på kvällarna. Då blir man rädd för det och väljer istället att inte säga någonting. Det är det man är rädd för, man är rädd för saker hon kan göra, säger en elev.

Så här svarar Britt-Inger Tuorda på elevernas klagomål.

- Det finns alltid något att lösa när det gäller arbetsmiljön och att de jobbar med det, säger hon.

Britt-Inger Tuorda är omedveten om att folk räds konsekvenserna om de tar upp känsliga saker med henne.

Elevens röst i  inslaget var inläst av en annan person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista