"
1 av 2
Ylva Maria Pavval
2 av 2
Ylva Maria Pavval, Niejda. Foto: Maria Dahlgren, Sameradion & SVT Sápmi

Krav om utbildning får god respons från politikerna

4:40 min

Niejda och Sáminuorra kräver utbildning i jämlikhet för politikerna i Sametinget. Senare under veckan håller styrelsen möte och förslaget kommer att diskuteras.

I radiointervjun hör du Rebecka Forsgren från Sáminuorra berätta om initiativet.

Den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra och föreningen Niejda har idag skickat ett öppet brev riktat till Sametingets ledamöter. Med brevet vill de lyfta sitt ställningstagande mot våld och sexuella trakasserier och vill nu att deras syn och perspektiv vägs in i Sametingets arbete. 

De uppmanar sametingspartierna att delta i ett utbildningsseminarium som de kommer att hålla till hösten, för att diskutera jämlikhet och jämställdhet. 

Det öppna brevet har skrivits som ett led i organisationernas egna jämställdhetsarbeten och kom till efter förra veckans turbulens kring partiledaren och sametingsledamoten Lars Jonas Johanssons nya låt om Metoo-rörelsen. 

Ylva Maria Pavval, ordförande för Niejda menar att just detta inte är något ovanligt

- Men när det kommer till en person som är en engagerad och folkvald politiker i Sametinget, så är det väldigt tydligt att här behövs en kompetenshöjning.  

Vilka konsekvenser får ett sådant här agernade?

- Det är ofta män, medelålders, ofta personer som är inte insatta eller själva blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp, trakasserier eller fvåld som reagerar på det här viset. Förlöjligar, tystar ner det som händer. Konsekvenserna är inte så stora av en enskild persons handlande, däremot sett i perspektiv att det är en folkvald politiker blir det ju väldigt problematiskt, det är därför jag utgår från att medlemmarna kommer att säga ifrån och att partiet kommer göra något slags internt arbete.

Vad hoppas ni på att utbildningen ska ge?

- Det vi ser nu är att kompetensen är koncentrerad hos några få individer. Det är ofta samma personer som uttalar sig från Sametingets håll i jämställdhetsfrågor. Det här behöver breddas, därför går vår inbjudan ut till alla sametingsledamöter, säger Ylva Maria Pavval från Niejda.

I samband med att de sexuella övergreppen i Tysfjord blev kända 2016 tog Niejda ställning för noll tolerans mot sexuella övergrepp och våld i nära relationer. De kan inte acceptera att sådana övergrepp sker i Sápmi. Niejda skickade även då ut ett öppet brev till sametingsledamöter i Sverige, Finland och Norge, samt till flera samiska organisationer för att de skulle ta ställning till nolltolerans mot sexuella övergrepp och våld. 

- Då fick vi totalt fem svar, vilket var en ekande tystnad och inte alls ovanligt. Det vi gör nu är inte att vi skickar ut ett brev där vi ber folk att ta ställning. Nu ger vi dem förutsättningarna och möjligheterna att höja kompetensen och börja bygga det här inifrån. Hur kan vi skapa ett samhälle där våra barn kan växa upp i trygghet?

Ni har skickat ut inbjudan idag. Har ni fått någon respons?

- Vi har fått väldigt god respons. Så vi ser framemot att se dem på plats.

Marita Stinnerbom, partiledare för Guovssonásti, och styrelseledamot i Sametinget, välkomnar initativet.

- Jag tycker det här ett oerhört bra initiativ från Niejda och Saminuorra. Det visar debatten efter Metoo att det behövs diskussioner och utbildning om jämlikhet.

Senare under veckan har Sametingets styrelse möte och kommer då att diskutera kravet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista