Slöjdverktyg
Slöjdverktyg Foto: Lars-Ola Marakatt, Sameradion & SVT Sápmi
Samernas utbildningscentrum

Stora skillnader i budget mellan utbildningarna i hård– och mjukslöjd

2:37 min

Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk prioriterar redan i budgetförslaget till styrelsen utbildningen i trä- och hornslöjd framför den i skinn- och textilslöjd. Nu vill eleverna se en attitydförändring och en jämnare budgetfördelning på skolan.

I en pdf längst ner i artikeln hittar du budgetsiffrorna för de olika inriktningarna.

- Ska skolan var i det gamla, eller ska den följa utvecklingen. Nu ser vi svart på vitt. Trä- och horn har en större budget för att ta in extra lärare utifrån, medan skinn- och textil har mindre. Det känns som trä och horn är mer värdefullt, säger en elev som vill vara anonym.

Samernas utbildningscentrum har redan i sin budget för 2018 tagit större höjd för trä- och hornslöjden, det visar dokument som vi har fått tag på. Sex män och två kvinnor har under senaste terminen gått den utbildningen. Den har haft nästan lika stor budget, 200 000 kr, som utbildningen i skinn- och textil haft trots att det gått 19 elever där, samtliga kvinnor.

I budgeten för 2018 räknar skolan med att trä- och hornslöjden har kursintäkter på omkring 60 000 kr men kostnader på omkring 200 000. Skinn- och textillinjen har haft kursintäkter som legat på 130 000 kr men kostnaderna har legat på ungefär samma nivå som för trä- och hornslöjden.

Tittar man på budgeten för 2018 får trä- och hornslöjdarna köpa in förbrukningsmaterial för 34 000 kr, medan skinn- och textilslöjdarna bara har hälften så mycket att spendera enligt den här budgeten.

Men det slutar inte där. För tittar man närmare på siffrorna, står det även att externa lärare i trä och horn har bättre timlön än lärare på skinn- och textillinjerna, skillnaden är mellan 20 till 55 procent. Och lusläser man budgetförslaget som skolan skickat till styrelsen ser man att de externa lärarna i den nordsamiska delen av skinn- och textilutbildningen föreslås få sämst lön, lite drygt hälften jämfört med de externa slöjdlärarna på trä- och hornprogrammet. Skillnaderna är 350 kronor i timmen och 625 i kronor timmen.

Det här ser eleverna på samernas som orättvist. Och de finns elever som vill ha mer skinn att sy med, men de har de inte fått igenom. Så här säger en elev som vill vara anonym:

- En början kan vara att göra det jämlikt i budgeten så vi kan påbörja den här processen med att vi går framåt i utvecklingen. Börja stötta upp mjukslöjden mer.

När vi konfronterar rektor Britt-Inger Tuorda med de här uppgifterna säger hon att de lyssnar på lärarna i första hand och hur de planerat utbildningen

- Det är inte exakt samma mellan de här utbildningarna i trä- och horn samt skinn- och textil. Det kan vara skillnad säger rektorn. När det gäller lönerna så förhandlas de individuellt säger Britt-Inger Tuorda, rektor på Samernas utbildningscentrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista