"
1 av 3
Per Isak Juuso
2 av 3
Per Isak Juuso. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Karin Vassara tittar på sin slöjd
3 av 3
Karin Vassara. Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Ett annorlunda slöjdarkiv med fokus på arbetsprocessen

Per Isak Juuso och Karin Vasara är två välrenommerade slöjdare som har lämnat sina arkivalier till ett arkiv där fokus ligger på arbetsprocessen.

Slöjden och slöjdandet är Per Isak Juusos vardag och han har levt av och med slöjden i hela sitt liv. Nu har han skänkt en del av sitt arbetsmaterial, skisser och halvfärdiga verk till ett arkiv.

- Ifall ungdomarna vill se och lära sig, läsa något om slöjden och se hur vi har slöjdat tidigare, vilka tankar vi har haft. Om de kan hitta något i arkivet som kan utveckla deras eget slöjdande, säger Per Isak Juuso, slöjdare från Mertajärvi.

Arctic Indigenous Design Archives, AIDA, är ett tre-årigt projekt som startade 2017. Samiskt arkiv i Enare är huvudägare och Ájtte museum i Jokkmokk och Samisk högskola i Kautokeino partners i projektet. Det övergripande målet är att stärka och levandegöra samiskt kulturarv och att stärka kompetensen i entreprenörskap bland högskolans duodjestudenter. En del i projektet är ett arkiv där fokus flyttas från den färdiga produkten till arbetsprocessen med skisser och foton, på det sättet lyfts formgivningen och tankeprocessen fram.

- På ett sätt känns det lite tråkigt att lämna över sitt arkiv, det är som att skiljas litegrann från sitt liv men på ett annat sätt känns det roligt att det finns intresse för att förvara vårt arbete, det tycker jag är jätteroligt, säger Karin Vasara, som är en av de slöjdare som lämnat över sina arkivalier från sina första 15 år som slöjdare.

Fram till idag har ett tiotal slöjdare och konstnärer lämnat sina arkivalier till arkivet, både i Enare och i Jokkmokk.  

- Det är såklart en ära för Ájtte museum att vi har fått dessa arkivalier, det är ju slöjdare som har arbetat länge, en del över 30 år. Det finns mycket historia med berättelser om hur de har jobbat som slöjdare och konstnärer. Det är en historisk källa som det är så viktigt att bevara för framtiden, säger Katarina Spik Skum, en av projektmedarbetarna.

Både Karin och Per Isak lever enligt den gamla samiska traditionen att föra sin kunskap vidare till kommande generationer.

- Kunskap är det ingen idé att ta med till graven, där gör den ingen nytta. Nog ska man lämna den hit, det lilla man kan och vet, säger Per Isak Juuso.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".