Lars Miguel Utsi
1 av 2
Lars Miguel Utsi. Foto: Per Sjöberg, Sameradion & SVT Sápmi
Sameskolstyrelsen föreslås läggas ner.
2 av 2
Sameskolstyrelsen föreslås läggas ner. Foto: SVT Sápmi

Utredning föreslår flytt av sameskolorna till Sametinget

2017 års Skolmyndighetsutredning föreslår att Sameskolstyrelsen läggs ner och att Sametinget blir ny huvudman för sameskolan. - Det kommer inte som en överraskning, säger vice styrelseordförande i Sametinget Lars Miguel Utsi.

Lars Miguel Utsi, vice styrelseordförande i Sametinget och ansvarig för utbildningsfrågor i styrelsen säger att förslaget inte kommer som en överraskning eftersom det under lång tid varit tal om att Sameskolstyrelsen ska flyttas till Sametinget. Utredningen har också varit i kontakt med Sametingets styrelse och hört sig för om styrelsens åsikt om förslaget. Utsi menar att det slutliga förslaget är intressant.

- Vi vill från styrelsens sida först och främst ordentligt läsa igenom förslaget och se vilka motiveringar som finns. Efter det måste vi ha ett nära samarbete med sameskolstyrelsen för att vi tillsammans kan komma överens om hur vi vill arbeta vidare med frågan.

I mars förra året beslutade regeringen ge en särskild utredare i uppdrag att göra en översyn av organiseringen och ansvarsfördelningen inom de statliga skolmyndigheterna. Syftet med utredningen är att skapa en mer ändamålsenlig struktur som på ett effektivare sätt kan bidra till en bättre skola. Som särskild utredare anställdes Kerstin Hultgren.

Eftersom sameskolan är en statlig skola har den också utretts i översynen och förslaget som läggs till statsrådet är att ”Sametinget ska ansvara för utbildning i sameskolan och i förskoleklass och fritidshem vid en skolenhet med sameskola” och att ”Sameskolstyrelsen ska upphöra som myndighet”.

Som motiv skriver utredaren att Sameskolstyrelsen under en lång tid har haft problem med att styra sin verksamhet. För att sameskolornas elever ska få den undervisning de har rätt till anser utredaren att Sametinget som huvudman har bättre möjlighet att ge den undervisningen eftersom Sametinget har en starkare organisation och är inte lika sårbar som Sameskolstyrelsen.

Kan man säga att du är försiktigt positiv till förslaget? 

- Vi vet att det har varit problem med sameskolorna. Därför är det bra att någon försöker finna en bra lösning och nu har en statlig utredning lagt resurser på att undersöka vilka svårigheter som finns och vilka lösningar som kan finnas. Det är alltid bra att en grundlig utredning görs och det ska vi ta till vara och se på förslaget, säger Lars Miguel Utsi.

Det Lars Miguel Utsi på en gång kan se, är vissa fördelar med att Sameskolstyrelsen flyttar in under Sametingets paraply.

- Utredningen argumenterar flytten med att om Sameskolstyrelsen flyttas till Sametinget så skulle Sametinget bli en starkare myndighet. En annan vinst är att alla skol- och utbildningsfrågor skulle hamna under samma tak, politiskt skulle det underlätta att jobba med skolfrågorna.

Men Utsi menar att det också kan vara en fördel med en myndighet som bara arbetar med skolfrågor, därför, menar han, måste både Sametinget och Sameskolstyrelsen grundligt gå igenom förslaget till förändringar innan man med bestämdhet kan säga vad som är bäst för eleverna på de fem sameskolorna i landet.

Vi har sökt Sameskolstyrelsens ordförande Johanna Njaita utan att lyckas nå henne. 

Här kan du läsa den statliga utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".