Biltestbana vid Colmis anläggning i Arjeplog. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Jåhkågaska sameby överklagar ett företags tillstånd till testbana på en sjö i Jokkmokk. Detta är biltestbana vid Colmis anläggning i Arjeplog. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Tidigare domar kring biltestbana i Jokkmokk upphävs

Jåhkågaska tjiellde har överklagat en biltestbana på is på sjön Tsagim väster om Jokkmokk. Mark- och miljödomstolen upphäver nu tidigare domar för att granska påverkan på rennäringen.

Jåhkågaska tjiellde har överklagat företaget Drivers Paradise tillstånd för en testbana på is, på sjön Tsagim, väster om Jokkmokk. Nu upphäver Mark- och miljödomstolen de tidigare domarna och vill att konsekvenserna för rennäringen i området ska utredas ytterligare. Det berättar NSD.

Drivers Paradise som vill erbjuda bland annat rallykörning i arktisk miljö till sina kunder fick tillstånd för testbanan av Jokkmokks kommun och länsstyrelsen 2017, Jåhkågaska sameby överklagade beslutet på sjön Tsagim eftersom de har vintergrupper med renar som betar i området.

Samebyn har även sagt nej till företagets ansökan på sjön Vaimat men ja till sjöarna Skabram och Lill-Skabram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista