Världens längsta linbana mellan Mensträsk och Örträsk i Norsjö kommun.
1 av 4
Linbanan mellan Örträsk och Mensträsk i Norsjö kommun är inte i bruk just nu, men den är till salu. Foto: Patrik Samuelsson/ SVT
Världens längsta linbana mellan Mensträsk och Örträsk i Norsjö kommun.
2 av 4
Linbanan byggdes för att transportera malm, men har sedan 80-talet fraktat turister. Foto: Patrik Samuelsson/ SVT
Inspektion av linbanan mellan Örträsk och Mensträsk.
3 av 4
Nu inspekteras betongen i stolparna på linbanan för att se om den fortfarande kan användas. Foto: Patrik Samuelsson/ SVT
Världens längsta linbana mellan Mensträsk och Örträsk i Norsjö kommun.
4 av 4
När linbanan byggdes för malmtransporter var den över 9 mil lång, idag är turistattraktionen 13 km lång. Foto: Patrik Samuelsson/ SVT

Nu avgörs framtiden för världens längsta linbana

Nu pågår en helt avgörande inspektion av världens längsta linbana. Utan klartecken kan banan inte längre frakta turister över sjöar, myrar och skog mellan Örträsk och Mensträsk i Norsjö kommun i Västerbotten.

Här kan du se historien bakom linbanan, som från början byggdes för att frakta malm.

Bosse Biström med sambo har ägt och drivit linbanan i decenier men har gått i pension. Linbanan som från börja byggdes för att frakta malm, är till salu, men går inte att sälja utan en grundlig inspektion för en halv miljon kronor. De pengarna har man sökt och fått från Jordbruksverket. Norsjö kommun administrerar pengarna från myndigheten.

– I själen hoppas vi att någon vill ta över. Men får vi inte igenom besiktningen är det inte säljbart, säger linbaneägaren Bosse Biström.

Läs mer hos SVT Nyheter Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista