Johanna Njaita, Sameskolstyrelsens ordförande
Johanna Njaita, Sameskolstyrelsens ordförande Foto: Lisa Utsi/ Sameradion & SVT Sápmi

Johanna Njaita: Inte oväntat med förslaget att sameskolan flyttas till Sametinget

2:05 min

Johanna Njaita, Sameskolstyrelsen ordförande säger att förslaget var väntat: "Vi har ju haft möten med utredaren där förslagen presenterats så det var inte helt oväntat att Sametinget skulle vara det vi skulle hamna under".

I utredningen "Statliga skolmyndigheter - för elever och barn i en bättre skola har utredaren Kerstin Hultgren haft som ett direktiv att föreslå ny huvudman för Sameskolstyrelsen. Tre olika alternativ har övervägts men utredningen föreslår att Sameskolstyrelsen flyttas in under Sametinget och Sameskolstyrelsen läggs ner.

- Det är både positivt och negativt. Det är tråkigt att en samisk myndighet upphör, samtidigt som det även är positivt att hamna under Sametinget som är lite större och Sameskolstyrelsen får lite mer resurser, säger Johanna Njaita.

I flera olika utredningar under de senaste åren har Sameskolstyrelsen granskats om i vilken form den ska vara, bland annat har Riksrevisionen överlämnat utredningen "samisk utbildning, dags för en omstart", där man också föreslår att Sametinget tar på sig huvudmannaskapet för sameskolan. Även ESV har haft i uppdrag att granska Sameskolstyrelsens ekonomi.

Känns det här som att det är rätt väg att gå?

- Jag har inte hunnit läsa hela utredningen ännu men det ser ut att vara en grundlig och bra utredning. Ser man att det här är den bästa vägen att gå, så är det bara positivt om vi kan utveckla sameskolstyrelsen och samisk utbildning, säger Johanna Njaita och betonar att sameskolorna fungerar bra med en fantastisk personal.

Vad händer nu med förslaget?

- Vi hoppas på att bli kontaktade från departementet om hur arbetet ska gå vidare. Vi har fått information om att man inte kommer ta utredningen på remiss. Jag hoppas på en bra kontakt med oss på Sameskolstyrelsen och Sametinget, säger Johanna Njaita.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".