Bilder på dödade och plågade rovdjur som är bevismaterial i Jaktbrottshärvan vid Luleå tingsrätt
Bilder som är bevismaterial i Jaktbrottshärvan vid Luleå tingsrätt. Foto: Polisens förundersökning

Hovrätten sänker straffet för tre av männen

2:54 min

Hovrätten mildrar domen för tre av männen i den uppmärksammade jaktbrottshärvan där fem män dömdes av Luleå tingsrätt i november för en rad brott rörande jakt och vapen.

I höstas dömde Luleå tingsrätt tre av männen till fängelse för en rad jakt- och vapenbrott, medan två av männen fick lindrigare dom. 

Tre av dem fick fängelse på över ett år sedan de funnits skyldiga till grovt jaktbrott respektive medhjälp till grovt jaktbrott. Två andra män dömdes för jakthäleribrott, och en av dem också för vapenbrott.

Samtliga dömda personerna har samebykopplingar och två av dem har förtroende uppdrag inom rennäringen.

Sänkta straff

Samtliga överklagade tingsrättens domslut. Under fredagen kom Hovrätten för Övre Norrland med sin dom. För två av männen, för 40-åringen och 64-åringen, fastställde hovrätten domen från tingsrätten. För tre av männen, 46-åringen, 74-åringen och 38-åringen, sänkte hovrätten straffen. 

* Den 46-årige huvudmannens straff sänktes från ett år och fyra månaders fängelse till ett år och tre månaders fängelse. Han friades från ett påstått jaktmål och döms till medhjälp för ett annat. Men döms utöver det för grovt jaktbrott.

* 74-åringens straff sänktes i hovrätten från ett års fängelse till tio månader. Mannen döms för jakthäleri. Han frikänns samtidigt från medhjälp till grovt jaktbrott.

* 38-åringens dom från tingsrätten mildras. I tingsrätten dömdes han till ett år och tre månaders fängelse. Hovrätten mildrar domen till åtta månader. Han döms för grovt jaktbrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen. 

* 40-åringen och 64-åringen får sina straff fastställda, det vill säga villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar.

Jaktbrottshärvan gäller ett åtal där åtta djur ska ha dödats; en järv, tre lodjur och fyra björnar mellan åren 2012 till 2016 i Norrbotten. Åklagarens bevisning, som i stor utsträckning byggt på bilder av dödade djur, som hittats i en av männens mobiltelefon, räckte inte i tingsrätten som bevisning. Inför Hovrättsförhandlingarna har åklagaren delvis ändrat i gärningsbeskrivningarna. Dessutom har åklagaren presenterat GPS-spårningsdata och telefonavlyssning.

Försvaret å sin sida har hela tiden hävdat att det inte finns några bevis för att männen faktiskt dödat djuren i fråga.

Inga överraskningar

Dagens dom innehöll inga stora överraskningar för advokat Jonas Westerlund, som försvarar den 46-åriga mannen, som pekats ut som huvudmannen i målet.

- Det är glädjande att hovrätten har gjort samme bedömning som tingsrätten kommit fram till att min klient inte har dödat några djur. Och det är väl den största frågan egentligen, säger Westerlund för SR Ekot direkt efter hovrätten hade meddelat domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista