Peter Larsson, ordförande Maskaure sameby
Peter Larsson, ordförande Maskaure sameby. Foto: Emil Kieri/ Sameradion & SVT Sápmi

Skogsbolag avbokade samråd med sameby

Maskaure sameby och Sveaskog skulle i måndags haft samrådsmöte om avverkningar som skogsbolaget har planerat på samebyns område i Arjeplogs kommun. Men samebyn menar att samrådet blev avbokat av Sveaskog för att de ville ha med sig Naturskyddsföreningen som stöd.

– Vi är så illa trängd av skogsbruket, så vi behöver hjälp. Vi tog kontakt med Naturskyddsföreningen och bad dem att följa med på samverkan. Men Sveaskog sa nej till det, för att de inte vill att de ska beblanda sig, menar Leif Lundberg som brukar representera Maskaure sameby vid samråd med skogsbolag.

Sveaskog håller inte med om att de har avbokat samrådet på grund av att samebyn vill ha med sig Naturskyddsföreningen.

– Den bilden delar inte vi, jag vet inte varför de tror att det är därför, vi har bara velat byta dag, säger Edvard Unsgaard, pressansvarig på Sveaskog.

– Det stämmer, vi har gått med på att byta dag för samrådet. Vi sa att vi ändå vill ha med Naturskyddsföreningen, men Sveaskog säger att de inte får komma, säger Peter Larsson, ordförande i Maskaure sameby. 

Kommer samebyn att få ha med sig vem de vill till nästa samråd?

– Det är en dialog som förs mellan ordförande för samebyn och vår representant direkt, säger Edvard Unsgaard.

Samråden är bara information

Peter Larsson, ordförande för Maskaure sameby, delar uppfattning med Leif Lundgren om att samråden bara är som ett informationsforum om vad skogsbolaget tänker göra.

– Varenda kvadratmeter som de avverkar är på vår bekostnad. Inför samråden brukar man tänka: hur mycket ska vi förlora den här gången, säger Peter Larsson.

– Jag har varit med på samråd sedan 70-talet och aldrig upplevt att de haft förståelse för rennäringen, säger Leif Lundberg.

Upplever att skogsavverkningar ökar

Samebyn menar att avverkningarna som skogsbolagen gör blir större och fler och de upplever att samverkan med skogsbolagen inte är jämlika. Därför bad de Naturskyddsföreningen om stöd vid måndagens samrådsmöte med Sveaskog. Naturskyddsföreningen ville följa med för att lyssna och se hur samråden går till.

– Snart är alla hänglavsskogar nedhuggna, de tjänar flera miljarder och vi måste köpa foder på våren för att skogen inte finns kvar, säger Peter Larsson.

Maskaure sameby är en skogssameby och har sina åretruntmarker i Arjeplogskommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista