Slår med domarklubban på lagboken
Foto: Henrik Montgomery/ TT

Talma vann mot staten i mål om renbeteskonventionen

2:20 min

Idag kom domen i målet mellan Talma sameby och staten. Stockholms tingsrätt dömer staten att betala skadestånd på 1,2 miljoner till samebyn för så kallad ideell skada i samband med förlängningen av svensk-norska renbeteskonventionen 2002-2005.

Bakgrunden är den svensk-norska renbeteskonventionen som löpte ut 2002 men förlängdes med en tillfällig lag, förlängningslagen, fram till 2005. Konventionen reglerade det gränsöverskridande renbetet och Talma sameby hävdade i yrkandet att svenska staten mellan 2002 och 2005 upplåtit samebyns marker till ett norskt renbetesdistrikt, utan tillstånd från Talma. 

Staten ska betala 1,2 miljoner kronor i skadestånd till Talma och även ersätta samebyn för rättegångskostnaderna. Det eftersom tingsrätten menar att samebyn utsatts för allvarliga kränkningar, genom att staten brutit mot diskrimineringsförbudet i både grundlagen och Europakonventionen, när samebyns renskötselrätt begränsades.

Stockholms tingsrätt ger Talma rätt på flertalet punkter. I domskälet skriver de bland annat att statens begränsning av Talmas renskötselrätt, så som den gjordes i förlängningslagen, bryter mot såväl regeringsformen och Europakonventionen.

Omfördelningen av markerna som gjordes i förlängningslagen menar tingsrätten är att likställa med en expropriation. Statens beslut att begränsa Talmas renbetesrätt gjordes dock inte i form av ett expropriationsbeslut. Expropriering innebär bland annat att en part tvingas avstå från egendom mot ersättning. Talma sameby fick ingen ersättning och de hade heller ingen möjlighet att få beslutet prövat i domstol, vilket tingsrätten menar bryter mot Europakonventionen.

Tingsrätten bedömer också att staten har diskriminerat Talma sameby och det står i strid med grundlagen. Det eftersom förlängningslagen endast berör renskötande samer, och att det är deras rätt som reglerats på ett speciellt och mindre förmånligt sätt än andra rättigheter av motsvarande typ. 

Här kan du läsa domen (pdf).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista