#valggat2018

Mest pengar till samordning i Vilhelmina

3:29 min

Av statsbidraget för det samiska förvaltningsområdet använder Vilhelmina kommun sju gånger mer pengar till samordning än till barn- och äldreomsorg.

Den här mandatperioden, åren 2014-2017, redovisar Vilhelmina kommun att de använt sammanlagt 1,9 miljoner kronor av statsbidraget för det samiska förvaltningsområdet till samordning. Samma tidsperiod har kommunen sammanlagt använt 263 000 kronor till barn- och äldreomsorg.

Ulrika Svensson Näslund tycker kommunen borda använda andra pengar än statsbidraget till de samiska samordnarnas löner.

- Det ideala vore om det fanns mer pengar över till aktiviteter eller rena språkinsatser, kultur och andra saker naturligtvis. Om man fick önska fritt, om kommunen anställde samordnarna så att stadsbidraget inte skulle behöva gå till löner, säger Ulrika Svensson Näslund

Efter valet i höst hoppas hon att kommunen lägger mer pengar på att det samiska får synas ännu mer.

Magnus Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Vilhelmina, menar att man prioriterat att anställa samiska samordnare.

- Vi har anställt folk som jobbar med olika frågor, inom skola, inom barnomsorg, inom äldreomsorg, inom kultur. Det är samma personer. Vi ser en vinst i att göra på det viset, istället för att köpa in externa resurser.

Men det finns kommuner som tänker annorlunda. Minst pengar, i procent räknat, har Strömsund och Jokkmokk lagt på samordning. Det är också de kommuner som under mandatperioden satsat mest pengar av statsbidraget på barn- och äldreomsorg. 
 
Annika Andersson i Centerpartiet i Vilhelmina tycker att det är en bra prioritering när man använder stadsbidraget till att anställa personal.

- Vi måste ha personal, först och främst som kan sköta rekryteringen. Sedan har vi haft problem och jag önskar att det var tvärtom att vi hade kunnat lägga den mesta delen på det faktiska uppdraget som vi ska göra.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista