Anna-Greta Carlsson, Arvidsjaur
1 av 3
Anna-Greta Carlsson. Foto: Nils Josef Labba, Sameradion och SVT Sápmi
Lotta Åman, kommunalråd i Arvidsjaur.
2 av 3
Lotta Åman, kommunalråd i Arvidsjaur. Foto: Anna-Karin Niia, Sameradion & SVT Sápmi
Bjarne Hald, gruppledare (C) i Arvidsjaur.
3 av 3
Bjarne Hald, gruppledare (C) i Arvidsjaur. Foto: Ulf Larsson, Sveriges Radio
#valggat2018

Minst pengar på samisk äldreomsorg i Arvidsjaur

4:01 min

Arvidsjaur är den samiska förvaltningskommun som använt minst pengar av statsbidraget på äldreomsorg på samiska den här mandatperioden.

Sameradion & SVT Sápmi har tittat på hur de samiska förvaltningskommunerna använt statsbidraget under mandatperioden – åren 2014-2017.

Granskningen visar att Arvidsjaur, Östersund och Älvdalen är de kommuner som lägger minst pengar på äldreomsorg på samiska. Anna Greta Karlsson tycker inte det går att prata om samisk äldreomsorg i Arvidsjaur.

- Det finns inte, vi får inte prata lappska, vi får inte, vi kommer bland svenskar och bönder, gamla bondhustrur och... inte farao får vi använda det, eller vi har inte använt det. Vi får inte.

Varje år får de samiska förvaltningskommunerna statsbidrag för att bland annat kunna erbjuda äldreomsorg på samiska. Under den här mandatperioden, åren 2014-2017, hade Arvidsjaur kommun sammanlagt får 2,6 miljoner i statsbidrag för ändamålet.

Av dessa pengar hade endast 21 000 kronor, under 1 procent, gått till äldreomsorg.

- Det är ju behovsanpassat. Arbetsgruppen som jag sitter i, vi beslutar ju hur budgeten ska fördelas, så det är behovsanpassat. Det man behöver alltså, säger Lotta Åman, som är socialdemokratiskt kommunalråd i Arvidsjaur.

De två kommuner som efter Arvidsjaur satsade minst på äldreomsorgen var Östersund och Älvdalen, där man bara använde 2 respektive 4 procent av statsbidraget på samisk äldreomsorg.  

Oppositionspolitikern Bjarne Hald i centerpartiet tycker Arvidsjaurs kommun gör rätt prioriteringar.

- Utifrån de pengar som vi har att disponera så tror jag det absolut bästa vi har gjort att se till så vi har en samisk koordinator som håller ihop det här.

Men Anna Greta Karlsson i Arvidsjaur hyser inga större förhoppningar om förbättringar.

- Vill och vill, nog vill jag. Det är bara det att viljan är skral när man inte får som man vill, säger Anna Greta Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista