Renskötaren Thomas Stenlund i Malå sameby
Renskötaren Thomas Stenlund i Malå sameby. Foto: SVT

Norrbotniabanan hotar renskötseln

Norrbotniabanans tänkta dragning norr om Ånäset mot Bureå i Västerbotten, ställer till problem för Malå sameby som får stora delar av sitt vinterbetesland instängt mellan E4:an och järnvägen.

Trots flera broar och viadukter blir det svårt att få renarna att passera och dessutom är det tänkt att gå flera tåg i timmen och då blir det extra svårt att få renarna att gå över.

– Alltså, E4:an och järnvägen är som en enda stor slaktplats och vi vågar inte ha renarna mitt emellan i det området för då måste vi ha dygnet runt bevakning och det klarar vi inte. Det finns ingen möjlighet att bedriva normal renskötsel i det där området, säger Peder Lundberg, ordförande i Malå skogssameby.

Läs mer hos SVT Nyheter Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".