Åsa Larsson Blind
Samerådets president Åsa Larsson Blind. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Geasserádio

Osmaklig ledartext menar samiska företrädare

7:27 min

Ledartexten i Svenska Dagbladet ”Renägare vill ha vetorätt över halva Sverige” väckte starka reaktioner när den publicerades förra veckan.

I början på förra veckan publicerade Svenska dagbladet en ledartext med rubriken ”Renägare vill ha vetorätt över halva Sverige”, där en skribent skrev om konflikten mellan svenska staten och samerna med fokus på bland annat gruvnäringen och rätten till renskötsel.

Ledartexten väckte många reaktion bland annat på sociala medier. Som en följd av ledaren svarade Svenska Samernas Riksförbund med en replik där man menade att texten var osmaklig i förhållande till internationell urfolksrätt - och uppmanade tidningen att inte publicera texter som enligt SSR bygger på felaktiga påståenden.

Samerådets president Åsa Larsson Blind säger i en intervju med Sameradion & SVT Sápmi att sådana uttalanden är något som samer får möta alltför ofta.

– Tyvärr är det så att vi möter den här typen av uttalanden alltför ofta, vi möter den här typen av argumentation som är skriven antingen utifrån att man är ytterst okunnig om samiska frågor, samisk historia och även Sveriges historia gentemot samerna. Men det kan också vara att man helt enkelt väljer medvetet att vrida argumentation för att uppnå ett syfte med debatten säger Åsa Larsson Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista