Per Olof Nutti, sametingets styrelseordförande
Per Olof Nutti, sametingets styrelseordförande på plats i Almedalen. Foto: Carl-Johan Utsi/ Sameradion & SVT Sápmi
Almedalen 2018

Per-Olof Nutti: Almedalen viktig arena för att påverka samepolitiken

Här finns beslutsfattarna så det är viktigt att vi är på plats för att försöka påverka, säger Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti som deltar på Almedalsveckan.

Det är en plats för informella samtal och det är lätt att prata med politiker, att få förklara sin syn på den svenska samepolitiken menar Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti. Frågor som han kommer att lyfta i Almedalen rör främst samiska rättigheter. 

- Här får jag träffa dem som kommer och exploaterar våra marker, det är gruvnäringen, skogsfolk och vindkraftsbolag. Alla som vi ska kunna prata, diskutera och försöka enas med är här, säger Per-Olof Nutti.

Tidigare i år har organisationer som bland annat SSR och Sáminuorra deltagit på Almedalsveckan, vilket inte är fallet i år. Per-Olof Nutti säger att fler samiska organisationer skulle behöva komma hit, liksom Sametingets opposition eftersom det skulle visa på bredden i de samiska frågorna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista