Renar på fjället under våren.
1 av 3
Foto: Nils-Josef Labba/ Sameradion & SVT Sápmi
Per Olof Nutti, sametingets styrelseordförande
2 av 3
Per Olof Nutti, sametingets styrelseordförande på plats i Almedalen. Foto: Carl-Johan Utsi/Sameradion & SVT Sápmi
Landsbygdsminister Sven Erik Bucht.
3 av 3
Landsbygdsminister Sven Erik Bucht. Foto: Stefan Karlsson/Sameradion och SVT Sápmi

Möte om renskötselkonventionen uppskjutet till efter sommaren

De möte angående renskötselkonventionen mellan landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Sametinget och Svenska Samernas Riksförbund som skulle äga rum idag är uppskjutet till efter sommaren.

Idag var det planerat ett möte mellan landsbygdsministern och de samiska parterna på svensk sida i frågan om renskötselkonventionen mellan Sverige och Norge. Landsbygdsministerns pressekreterare Maria Soläng bekräftar via sms att mötet inte blir av.

Anledningen är att när de svenska och norska ministrarna förra veckan träffades i Haparanda diskuterade man om att ha ett norskt-svenskt möte efter sommaren, i vilken form och när är inte beslutat ännu men Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti är hoppfull.

- Vi har en bra dialog med departementet om den här frågan. Nu väntar vi på att innan hösten, det borde komma snarast, få ett positivt besked och kan börja sammanträda igen, säger Per-Olof Nutti.

Nutti tillägger att de stora frågorna, såsom renskötselkonventionen, står still just nu på grund av valkampanjandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista