"
1 av 2
Per Olof Nutti, sametingets styrelseordförande
2 av 2
Per Olof Nutti, sametingets styrelseordförande på plats i Almedalen. Foto: Carl-Johan Utsi/Sameradion & SVT Sápmi

Osäkert läge för konsultationsordningen

Sametinget känner stor oro att konsultationsordningen inte blir av innan valet. Frågan är än inte lyft till lagrådet, trots besked om att det skulle ske innan valet. Läget är väldigt osäkert just nu, säger Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti.

Tidigare i vår kom besked från regeringen att det slutgiltiga förslaget till konsultationsordningen med det samiska folket skulle komma innan sommaren. Frågan skulle upp i lagrådet innan sommaren, men så har inte blivit fallet. Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti är djupt oroad.

- Det är starka krafter som försöker stoppa konsultationsordningen och de är på väg att lyckas.

Från kulturdepartementet meddelar man att frågan fortfarande är under beredning och att ansvarig minister Alice Bah Kuhnke (MP) prioriterar frågan.

– Man vill inte ta upp de samiska frågorna under valtider, varje parti vill behålla sina väljare. Samerna är en minoritet i ett majoritetssamhälle och de här frågorna förstör så mycket för majoritetsfolket när man ska rösta. Och som vi vet är malmfältet väldigt rött, om man tar tag i de frågorna där så blir det stridigheter och inom partiet är man rädd att förlora röster, säger Per Olof Nutti. 

Även hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) hänvisar man till att frågan bereds inom regeringskansliet. 

Det var i september ifjol som regeringen skickade ut ett remissförslag om en särskild konsultationsordning med samerna. En lagstadgad skyldighet för regeringen, statliga förvaltningsmyndigheter, kommuner och landsting att konsultera Sametinget i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista