1 av 2
Peter Larsson, ordförande Maskaure sameby
2 av 2
Peter Larsson, ordförande Maskaure sameby Foto: Anette Niia, Sameradion & SVT Sápmi

Snart avverkning men inget samråd har hållits med samebyn

Under nästa år ska Sveaskog avverka på Maskaure samebys marker men samrådet som ska hållas innan avverkningen är stoppad på grund av oenighet.

I Arjeplogsområdet ligger en del av Maskaure samebys åretruntmarker och här finns en av de 16 skogsområden som Sveaskog ska avverka och som det borde hållas samråd om med samebyn. Peter Larsson är ordförande i samebyn och förklarar varför dessa områden är så viktiga för renarna.

- Problemet är ju att det är bara kvar öar, det finns inga sammanhängande skogar här. De är då de är oumbärliga för att vi ska klara oss utan utfodring och det eländet, säger Peter Larsson.

Skogsbolagen ska samråda och göra skogsinventeringar med samebyarna innan beslut tas om avverkning. Nu har samrådet flyttats fram på grund av oenighet mellan samebyn och Sveaskog. Peter Larsson förundras över att samebyn inte får delta i samråden enligt likadana villkor.

- Sveaskog är rädd att naturskyddsföreningen hittar saker som är skyddsvärt och att de inte får hugga skogen, säger Peter Larsson.

Sameradion & SVT Sápmi har sökt en kommentar av Sveaskog men presstalesmannen Edvard Unsgaard säger att man inte vill diskutera frågan i media och att man bara vill byta dag för samråd.
Peter Larsson har inte stora förhoppningar om att samebyn klarar av att stoppa avverkningarna.

- Jag har suttit i samråd i 25 år, det är hur mycket ska man förlora den här gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista