Ellen Telje och Natalie Carrion
Moderatorn Ellen Telje samtalar med Natalie Carrion om vad som får synas i media. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Almedalen 2018

Natalie Carrion: Det samiska är något exotiskt i svensk media

2:26 min

I gårdagens panelsamtal i Almedalen, om vilka perspektiv som får synas i media, deltog Natalie Carrion som är programledare SVT:s valprogram Jag röstar.

Vad och vem som får plats i nyhetsförmedlingen var temat för ett seminarium här i Almedalen som tog avstamp i rapporten Rättvisaren 2018, som presenterar statistik om representation vad gäller kön och bakgrund i svenska nyhetsmedier.

- Jag har slutat kolla på nyheter för det bara är negativt, och samtalsämnena i sin tur blir negativa och det formar vårt samhälle. Och kollar man också på det samiska så lyfts det inte mycket i vårt samhälle. Det lyfts när det är något exotiskt, sa Natalie Carrion under seminariet.

Hon och de andra programledarna från valprogrammet Jag röstar beskrev hur de ser på nyhetsrapporteringen från till exempel Sápmi och Rosengård. När de var i Malmö och spelade in fick Natalie Carrion besöka Rosengård.

- Och det jag har fått läsa det var om skjutningar och om gängkriminalitet. Allt det dåliga. Också kommer man till Rosengård, det är ju fantastiska människor, det finns så mycket kultur, musik, dans, man skriver för att förmedla sina tankar, sa Natalie Carrion.

Och när det gäller samer i svensk media så upplever Natalie Carrion också en missvisande bild eftersom det ofta är exotiska sammanhang som kommer fram.

- Problemet just nu det är att det är så mycket okunskap, alla vet inte ens vad en same är. Där skulle vi behöva börja, det ska vara en självklarhet och det ska inte vara konstigt. Vi är en del av samhället, det ska vara normalt och folk ska veta vad det är, och där har media ett ansvar att förmedla en kunskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista