David Kroik
David Kroik. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Umeå

Samisk förskola under kritik

2:45 min

Verksamheten på den samiska förskolan i Umeå växer och i höst är det åtta barn som börjar. Men trots att fler väljer att sätta sina barn i skolan, växer också kritiken mot hur verksamheten bedrivs.

David Kroik, som är både förälder och är med i Umeå kommuns samiska referensgrupp, säger att ett av problemen är att man inte får laga traditionell samisk mat på förskolan.

- Det här är ju saker som vi både med referensgruppen och på föräldrafrukostar och liknande sammanhang har tagit upp det är ett problem att det inte går att göra samisk mat på avdelningen till exempel, så det har varit en del svårighet så är det, säger David Kråik.

Kritiken mot den samiska förskolan i Umeå kommer från flera håll. Tidigare personal vittnar om hur de blivit misstänkliggjorda och motarbetade av chefen då de velat införa mer samisk pedagogik i verksamheten, och att det blivit en av anledningarna till att personen till slut sa upp sig från skolan.

Via mailväxlingar framkommer det att personalen har svårt att köpa in material som behövs för en samisk pedagogik, och att de inte får laga traditionell samisk mat på förskolan - referensgruppen menar att det är chefen som stoppar initiativen från den samiska personalen. 

- Det är inte min bild. Jag har ett bra samarbete med pedagogerna, vi har kontinuerliga träffar och möten, vi har ingen som kommer lämna oss. Vi kommer utöka bemanningen här under hösten för att kunna jobba ännu mer kvalitativt med språkarbetet. Och få en trygg situation för alla pedagoger, säger förskolechefen Anna Tjäderborn.

Även den samiska referensgruppen, där David Kroik sitter med, har uttryck sin oro till Umeå kommun, då de anser att något måste göras åt arbetsmiljön - så att barnen inte hindras i sin språkliga och kulturella utveckling, och så att förskolan till sist står helt utan personal. 

- Det kan jag ju säga att Umeå kommun har ju inte ännu liksom byggt upp ett sätt hur man hanterar samiska frågor på ett bra sätt. Det är ju någonting som man håller på med och har hållit på med i flera år. Och jag har ju vid flera tillfällen varit väldigt kritisk mot hur kommunen har skött till exempel förskolefrågor, säger David Kroik, förälder och del av Umeå kommuns samiska referensgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".